Apa Serv are un laborator de microbiologie echipat la cele mai înalte standarde

Un laborator de microbiologie echipat după ultimele standarde, pe lângă cel fizico – chimic, care respectă toate cerințele în domeniu. O investișie realizată de Apa serv Valea Jiului SA, din fonduri proprii, necesară pentru ca acest laborator să poată fi reînregistrat și acreditat la Ministerul Sănătății.

Laboratorul funcționează în cadrul Laboratorului Central, la Stația de tratare a apei de la Dănuțoni, în locația în care până nu demult era Dispeceratul Stației de Tratare Dănuțoni. Un laborator de microbiologie avea Apa Serv și până acum, dar standardele în domeniu s-au schimbat și, odată cu acestea, și cerințele.

Cristian Ionică – director general Apa Serv: ”Am reușit să compartimentăm, ca să facem Laboratorul de microbiologie. Sunt respectate toate normele vis-avis- de compartimentare și  echipare a acestui laborator, care va fi funcțional, astfel încât anul viitor să putem fi acreditați pe partea de analize microbiologice. Pe partea de analize fizico – chimice, toate analizele nu au avut nicio neconformitate. De astăzi și acest laborator va fi funcțional. Concluzia este că, în urma analizelor, putem confirma că din puct de vedere microbiologic apa este conformă. Înainte, acest laborator funcționa în două încăperi, dar nu era atâtea condiționalități pe care trebuie să le respectăm acum. Analizele se fac cu aparatură de ultimă generație, conformă legislației în vigoare ,și se respectă circuitul, de la primire până la ieșirea probelor”.

Practic, spune Ionică, proba de apă odată intrată, nu se întoarce la o încăpere anterioară. S-a separat complet partea de epurare cu partea de analize, evitându-se contaminarea prin încrucișare a probelor, după cum a subliniat Doina Todor, șef Laborator Central.

S-au separat complet laboratoarele fizico – chimic de cel microbiologic, respectându-se în totalitate normele care sunt acum în aplicare.

Doina Todor – șef Laborator Central: ”Din componența acestui laborator face  parte un laborator fizico –chimic și acest laborator de microbiologie. Funcționează cerințelor unui standard, 17025 din 2005, care a fost reactualizat în 2017, și am fost instruiți în acest sens. Funcționăm după un sistem de management al calității, deci suntem compatibili din punct de vedere tehnic, suntem capabili să generăm rezultate valide. Anual noi întocmim un program de monitorizare de audit de care se ocupă centrele regionale de sănătate publică și Direcția de Sănătate Publică de la noi, iar pe lângă acesta mai există o monitorizare operațională.

Ca noi să putem efectua zilnic aceste analize microbiologice și fizico – chimice avem obligația să ne înregistrăm la Ministerul Sănătății și s-a întâmplat acest lucru. Din 2015 noi suntem trecuți în Registrul Laboratoarelor înregistrate la MS și la fiecare 2 ani are loc o reînregistrare, adică evaluatorul MS vine și ne evaluează, se întocmește un referat de evaluare a laboratorului care se transmite la MS pentru a ne reînregistra. Nu am putut imediat să ne înregistrăm și cu parametrii bacteriologici – care înseamnă E-coli, enterococi, clostridium, număr de germeni totali care dau flora apei și care uneori sunt responsabili de transmiterea unor infecții – pentru că trebuia să respectăm anumite cerințe din punct de vedere al legislației. (…) Echipamentele sunt cele mai noi în domeniu. Reactivii de asemenea sunt de ultimă generație. Consumatorii la care noi distrubuim apă trebuie să aibă încredere în ceea ce noi facem aici”.

Carmen COSMAN – PREDA