Disponibilizați prin programe de concedieri colective, reangajați la minele din Valea Jiului

Foto: Arhiva

Este nevoie mare de specialiști la unitățile miniere din Valea Jiului, iar cei care odinioară s-au disponibilizat, au ajuns să lucreze din nou la front.

O recunoaște chiar directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Samuel Dioane, care spune că în mineritul actual se simte lipsa forței de muncă și mai ales a celei calificate.

”Personalul nu este suficient și am făcut un număr de angajări (n.r. pe mandatul său de director). O parte dintre ei sunt cei care au plecat cu Ordonanța din 97, care au fost specialiști, iar o parte oameni tineri”, spune Samuel Dioane.

În 1997 a fost înregistrat primul mare val de disponibilizări în domeniul minier. Potrivit datelor oficiale, au fost peste 60.000 de mineri disponibilizaţi, cei mai mulţi din Valea Jiului şi Oltenia, care au încasat în total plăţi compensatorii în valoare de aproape 853 de miliarde de lei. Banii au fost plătiţi din fondul pentru plata ajutorului de şomaj. De atunci au mai urmat alte programe de concedieri colective, iar numărul angajaților din minerit s-a redus drastic, odată cu restrângerea activității extractive.

Carmen COSMAN – PREDA