Întreaga infrastructură de drumuri județene, inventariată și cartografiată cu ajutorul unui echipament de ultimă generație

O investiție de aproximativ 100.000 de euro în tehnologie performantă permite Consiliului Județean Hunedoara să inventarieze și cartografieze întreaga infrastructură de drumuri județene. Tehnologia de cartografiere mobilă este o noutate, iar județul Hunedoara este primul din România ce beneficiază de avantajele acesteia.

Practic, noile echipamente au fost achiziționate pentru a putea gestiona în mod eficient, printr-o soluție informativă de tip smart, toate problemele care țin de administrarea celor peste 1300 de kilometri de drumuri județene aflate în administrarea CJ Hunedoara.

”Grație acestei investiții, putem evalua rapid și eficient situația întregii infrastructuri de drumuri județene, astfel încât să avem la îndemână, în orice moment, o imagine exactă despre unde și cum trebuie să intervenim pentru rezolvarea oricărei situații de pe aceste drumuri.
Județul Hunedoara este primul din țară care beneficiază de acest tip de tehnologie și cred că ea ne va ajuta și în contextul în care pentru anul 2020 ne-am propus la obiectiv prioritar al activității CJH, modernizarea infrastructurii de transport la nivelul întregului județ”, a declarat Costel Avram, administratroul public al județului Hunedoara.

Echipamentul a  fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă susținută de Costel Avram în Valea Jiului, la care au participat și reprezentanții firmei care l-a livrat, dar a instruit și personalul ce va utiliza direct acest sistem.

Bogdan Negru, reprezentantul firmei: ”Este un echipament de cartografiere mobilă, produs de firma fraceză Imajing la Craiova, datorită echipei noastre care numără peste 40 de experți în domeniul de cartografiere digitală. Hunedoara este primul județ din România care beneficiază de întreaga funcționalitate a sistemului nostru și va permite Direcției Tehnice și Investiții să efectueze o inventariere completă a rețelei de drumuri pentru a evidenția toate defectele și pentru a putea inventaria tot patrimoniul aflat în administrarea județului Hunedoara. Informațiile produse, care sunt în număr foarte mare, stau la baza oricărei decizii pe care un administrator de infrastructură de transport o ia pentru a-și prioritiza lucrările de investiții și întreținere a infrastructurii rutiere. Noi am livrat echipamentul către Consiliul Județean Hunedoara, deja 15 drumuri – 360 km – au fost complet inventariate și cartografiate, iar ca rezultat Direcția Tehnică are o bază de date completă”.

Așa cum precizam, personalul Direcției Tehnice și Investiții din cadrul CJ Hunedoara a fost instruit în privința utilizării echipamentului pentru inventarierea rețelei de drumuri și efectuarea de inspecții și recepții înainte și după efectuarea lucrărilor de infrastructură. Iar după cartografierea primilor 360 de kilometri, datele rezultate au permis deja personalului tehnic să identifice și să rezolve diverse incoerențe referitoare la rețeaua de drumuri, să actualizeze sistemul liniar de referințe și să inventarieze peste 5000 de repere ce cuprind: poduri și podețe, ziduri de spriin, parapeți, șanțuri și semnalizare verticală. Toate aceste date, spune echipa de specialiști, vor ajuta personalul at pe teren, dar și la birou printr-o aplicație mobilă ce furnizează poziția kilometrică pe drum, în timp real.

CJ Hunedoara intenționează ca până la sfârșitul anului viitor să efectueze o cartografiere completă a rețelei de drumuri județene, dar și să finalizeze, împreună cu Imajing, construcția sistemului liniar de referențiere și inventariere a patrimoniului pentru întreaga rețea de drumuri.

Carmen COSMAN – PREDA