27 de mineri de la Închideri pot trece la CEH. Fără salarii compensatorii prin disponibilizare!

Dacă sunt de acord să nu se disponibilzeze și doar să își facă lichidarea la zi, 27 de mineri de la Societatea de Închideri de Mine Valea Jiului pot fi preluați de Complexul Energetic Hunedoara.

Sunt angajați care urmează să plece din sistem, după închiderea activității de la SNIMVJ, dar care nu îndeplinesc condițiile de pensionare nici în următorii doi ani. Problema lor a fost discutată la București, cu ministrul Economiei, Virgil Popescu. Concluzia este că cei 27 de ortaci pot fi preluați de CEH, dar cu condiția să nu se disponibilizeze și să nu beneficieze astfel de salariile compensatorii.

”Am disutat și s-a căzut de acord să se preia de la SNIMVJ acele 27 de persoane care nu îndeplinesc condițiile de pensie după ce vor fi concediați. Însă ei trebuie să renunțe la concedierea colectivă, trebuie să își facă lichidarea la zi și să vină la noi. Există și acordul administratorulu special, și al administratorului judiciar. Noi am introdus în CCM acea prevedere care interzice astăzi ca persoanele care au fost concediate colectiv de la societăți de stat să poată fi angajate la noi”, a declarat Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele.

În mineritul din Valea  Jiului se resimte tot mai acut lipsa personalului calificat. Și aceasta a și fost motivația principală pentru care s-au făcut angajări din rândul celor disponibilizați prin prograele de concedieri colective aplicate în anii trecuți.

”Sunt o serie de cazuri unde am avut probleme legate de specialiști și s-au făcut angajări pe perioadă determinată”, recunoaște Darius Cîmpean, dar spune că acest lucru nu mai este posibil.

Carmen COSMAN – PREDA