CEH vorbește de rentabilitate în problema termoficării, dar uită de propriile datorii la bugetul local!

În timp ce vorbește despre rentabilitatea serviciului de termoficare sau, altfel spus, nerentabilitatea acestui sistem, Complexul Energetic Hunedoara este, la rândul său un colos cu picioare de ceară. Are datorii mari față de Primăria Petroșani, instituția pe care o refuză sistematic când este vorba despre distribuția agentului termic către populțaia racordată încă la acest sistem.

Potrivit informațiilor, numai în ceea ce privește impozitul pe clădiri suma datorată bugetului local de CEH se cifrează la 2.000.000 de lei. Nu vorbim și de impozitul pe salarii, respectiv cota datorată municipalității. În același timp, însă, oficialii CEH invocă nerentabilitatea serviciului, când vine vorba să se ocupe de distribuția agentului termic și la Petroșani, așa cum se întâmplă de ani de zile la Deva.

”Vedeți cum se pune problema? Când e vorba de a face un serviciu către populație – eu știu că nu e rentabil – ei spun că nu e rentabil, dar de fapt Complexul Energetic în majoritatea lui nu este retabil, dar nimeni nu le-a spus că îi închid mâine că nu sunt rentabili”, a spus primarul Tiberiu Iacob – Ridzi.

În același timp, administrația publică locală a plătit an de an sume deloc de neglijat drept subvenție a gigacalorie.

” 38% din Gcal, aproximativ 500.000 de lei am plătit subvenție. Iar subvenția ne-o menținem pentru furnziarea în continuare a acestei activități. Noi plătim subvenția la cel care furnizează, nu este nicio problemă din punctul acesta de vedere”, a mai spus Iacob – Ridzi.

Circa 800 de abonați mai sunt racordați la sistemul centralizat de termoficare, adică vreo 3000 de oameni care îngheață acum de frig în case. Ar avea ca alternativă, pur teoretică, încălzirea cu gaz sau energie electrică, dar mulți nu își permit costurile instalării unei centrale termice individuale.

Carmen COSMAN – PREDA

.