Administratorul public al județului: ”Parângul poate deveni una dintre cele mai frumoase stațiuni montane din România”. De ce este nevoie

Foto: Facebook Costel Avram

Parângul are șase să devină una dintre cele mai frumoase stațiuni montane din România, dar numai cu implicarea autorităților. Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, spune că poți să ceri numai după ce faci ceva, tu, ca autoritate publică locală sau județeană.

Costel Avram este de părere că, după refacerea infrastructurii rutiere, care să dubleze accesul cu telescaunul, Parângul se poate dezvolta.

Costel Avram, administrator public al județului: ”În ultima ședință a Consiliului Județean am aprobat indicatorii tehnico – economici pentru cealaltă parte de drum. Tot în ultima ședință a Consiliului Județean am aprobat  nota conceptuală și nota de fundamentare pentru rezolvarea infrastructurii drumului de la baza telescaunului vechi până la Hotel Rusu, mergând cu sens unic din zona depozitului de gunoi pe Aleea Bujorului. Eu cred că la început trebuie să refacem infrastructura rutieră. În același timp, este responsabilitatea Primăriei de a veni în sprijinul celor care vor să facă turism în zonă. Dacă vrem  să facem turism, trebuie și noi, administrația publică locală, să dăm tot concursul. Sigur, este o investiție mare începută, dacă ea se va continua Parângul poate deveni una dintre cele mai frumoase stațiuni montane din România. În același timp, investiția pe care o derulăm noi cu acest drum va face ca Parângul să fie vizitat și vara. Noi trebuie să facem o alternativă. Stațiunea nu poate să funcționeze numai 2- 3 luni pe ani, când este zăpadă. În același timp trebuie găsită o soluție – și aici este problema Primăriei – ca toate teleschiurile să funcționeze.

Și iarna aceasta, Parângul a pierdut cumva în detrimentul stațiunii Staja. Stratul de zăpadă naturală nu a fost optim pentru pasionații de schi, iar mulți au ales Straja, acolo unde tunurile de zăpadă au suplinit din plin lipsa ninsorilor. Și nu este prima dată când se întâmplă acest lucru. Chiar și așa, însă, nu puțini sunt cei care au ales să meargă în Parâng. Potrivit informațiilor, circa 5.000 de persoane s-au aflat în stațiunea montană în  perioada 1-5 ianuarie 2020, iar încasările la cele douã telescaune au fost de aproape 70.000 de lei. Lucrurile se mișcă, dar mai sunt încă multe de făcut. Avram este de părere că, printr-un efort conjugat al Primăriei Petroșani și Consiliului Județean Hunedoara lucrurile se pot schimba în bine, iar Parângul să prindă viață.

În Parâng se derulează una dintre cele mai importante lucrări de investiții ale Consiliului Județean Hunedoara, respectiv modernizarea drumului județean 709F Cabana Rusu-Masivul Parâng km 6+600 – km 10+325, lucrare adjudecată de firma Strabag.

Sectorul modernizat are o lungime de 3,725 km. Lățimea părții carosabile este de 4 m. În cadrul proiectului se vor realiza: 4.525 ml de rigole betonate, 23 de podețe, 2.211 ml de ziduri de sprijin din beton și ciment, 1.249 ml de ziduri de sprijin din gabioane, 2.562 ml de parapete de siguranță. Valoarea totală a investiției se ridică la aproximativ 20 de milioane de lei.

De asemena, anul acesta proiectul ar trebui să continue și cu cele douăs ectare de drum menționate anterior, care nu au fost cuprinse în programul investițional aflat în derulare.

Pe de altă parte, Parângul este cuprins într-un amplu program de dezvoltare, cu finanțare guvernamentală, a cărui implementare a început prin 2009.
Potrivit proiectului aprobat, domeniul schiabil din  Parâng ar urma să se întindă pe o suprafaţă de 150 hectare şi ar urma să aibă 17 pârtii. De asemenea, pentru acces, între Petroşani şi staţiunea montană Parâng ar trebui amenajată și  o telegondolă. Dacă ar fi fost implementat, programul ar fi trebuit să transforme Parângul într-una dintre cele mai moderne stațiuni montane din Europa.

Proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng este finanțat, teoretic, din fonduri de la bugetul de stat, fonduri guveramentale, dar în realitate banii au venit cu foarte de mare greutate în ultimii ani. Anul trecut, de exemplu, nu a fost alocat niciun leu.

Carmen COSMAN – PREDA