De ce a refuzat conducerea CEH să plătească analizele pentru salvarea Termocentralei Mintia: ”Sunt sume suplimentare. Nu erau prevăzute în contract”. De 6.000 de lei s-au ”împiedicat” oficialii complexului

Termocentrala Mintia nu a făcut investițiile pentru conformare la normele de mediu și riscă să fie închisă. Se află în proces cu Garda de Mediu, care a dispus sistarea activității tocmai din acest motiv și finalul judecării cauzei ar putea aduce și finalul activității la acest important producător de energie electrică și termică. Între timp s-a găsit o soluție, respectiv folosirea uniui cărbune cu conținut redus de sulf, testat cu succes, dar CEH nu are încă buletinele de analiză care să ateste acest lucru. Între Mintia și atestare stau 6000 de lei, sumă pe care oficialii complexului au refuzat să o achite.

În toamna anului trecut, Termocentrala Mintia a ars în instalații un cărbune indonezian cu un conținut scăzut de sulf, care ar fi trecut testul preliminar. Practic, cu acest tip de cărbune termocentrala hunedoreană nu va mai avea nevoie de zeci de milioane de euro pentru o instalație de desulfurare, necesară altfel pentru îndeplinirea condițiilor de mediu impuse de Uniunea Europeană.

Conducerea complexului a comandat un studiu pentru a testa cărbunele indonezian, însă pentru 6.000 de lei ceruți suplimentar de ICEMENERG, compania nu are încă buletinele de analiză necesare.

”Administrația Complexului Energetic Hunedoara a refuzat plata unei sume de 6.000 de lei către ICEMENERG pentru a putea intra în posesia buletinului de analize care atestă conformarea Termocenralei Mintia la condițiile de mediu prin folosirea unui carbune cu conținut redus de sulf, a cărui test de ardere a fost realizat cu success la data de 22 octombrie 2019. Buletinele de analize rezultate în urma testului de ardere amintit se pot folosi și în procesul pe care termocentrala îl are cu Garda de Mediu, dar și pentru obținerea autorizației integrate de mediu, demersuri care arată că acest bun national cu o putere instalată de 1285 MW nu trebuie demolată, fiind a treia ca mărime din România și prima ca radament energetic pe carbune”, au aunțat reprezentanții Sindiccatului Solidaritatea Hunedoara, de la Termocentrala Mintia.

Oficialii CEH au venit și o explicație. Nu au achitat cei 6.000 de lei din cauză că erau adăugați suplimentar la costuri, nefiind prevăzuți în contract.

”S-a făcut un experiment pe indo 4200, se pare că a ieșit OK. Urmează să avem rezultatele ICEMENEG-ului. (…) Noi avem un contract în vigoare cu ICEMENERG, în care nu au fost prevăzute costurile suplimentare. S-a prelungit acel contract pe o perioadă de 3 luni și o să vedem care sunt costurile pe care le implică contractul respective. Suma vehiculată nu putea fi plătită la momentul respectiv deoarece nu era clauză prevăzută în contract pentru cheltuieli suplimentare. Cheltuieli suplimentare pentru că au venit de două ori, și era prevăzut o singură data. E o sumă de 6.000 de lei. Sunt chetuieli de deplasare, cazare și instalațiile respective care urmau să monitorizeze testele”, a declarat dirctorul general al CEH, Samuel Dioane.

De precizat că acest tip de cărbune este folosit deja cu succes în alte țări.

Carmen COSMAN – PREDA