Sindicatele cer comprimarea etapelor pentru reorganizarea CEH

Reprezentanții Sindicatului Muntele au solicitat ministrului Economiei, Energiei și Mediului de afaceri o ”comprimare” a etapelor de reorganizare a Complexului Energetic Hunedoara, astfel încât aceasta să se facă cât mai repede.

Președintele Sindicatului Muntele, Darius Cîmpean, spune că ministrul Virgil Popescu a promis că se va implica personal în această problemă.

”Am solicitat o comprimare a acestor etape, pentru ca reorganizarea să se facă cât mai repede și să rezulte, așa cum am mai avut discuții, Complexul Emergetic Valea Jiului, format din cele patru mine – cele două cu ajutor de stat și celelalte două fără ajutor de stat – Termocentrala Paroșeni și PrestServ. Termocentrala Mintia să se îndrepte spre un UAT, ori Primăria Deva, ori Consiliul Județean. Domnul ministru ne-a promis că se va implica personal, a trasat sarcini administratorului special, pentru a încerca să comprimăm acest termene, însă depinde mult și de administratorul judiciar și de  rapiditatea cu care acesta își va face treaba”, a declarat Darius Cîmpean.

La finalul lunii noiembrie 2019, Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 60/2019, care ar salva activele viabile ale Complexului Energetic Hunedoara, dar și Termocentrala Mintia.

Practic, este vorba despre legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.60/2019 privind reglementarea unor măsuri pentru stingerea unor obligaţii fiscale şi bugetare, precum şi unele măsuri referitoare la obligaţiile de plată aferente împrumuturilor din venituri din privatizare şi a împrumuturilor contractate de statul român de la instituţii de credit şi subîmprumutate operatorilor economic. Pentru această ordonanță în plenul Camerei Deputaților au votat parlamentarii PNL, PSD și ALDE. În Senat, proiectul de lege a fost adoptat în data de 25 septembrie, așa că acum actul normativ a trecut de Parlament, Camera Deputaților fiind cameră decizională.

Ordonanța 60 face referire direct la Complexul Energetic Hunedoara, care ar beneficia de ștergerea datoriilor uriașe. În plus, se poate înființa Complexul Energetic Valea Jiului – compus din cele 4 unități miniere, Termocentrala Paroșeni și Sucursala PrestServ, în timp ce Termocentrala Mintia ar putea ajunge la Consiliul Județean Hunedoara, așa cum a și solicitat administrația publică. Între timp, însă, și Primăria Deva și-a manifestat interesul pentru acets obiectiv economic.

Carmen COSMAN – PREDA