Ambasadori, personalități academice și științifice, la Universitatea Petroșani

 Festivitatea de acordare a Titlului de Doctor Honoris Causa, Președintelui Federației Comunităților Evreiești din România, doctorului în economie Aurel Veiner, are ca invitați personalități din comunitatea evreiească, ambasadori, cum sunt cei ai Marii Britanii și Federației Ruse în România, personalități pe probleme economice, printre care și consilierul Ambasadei Israelului la București, personalități din lumea academică și științifică din România și din străinătate.

Cu această ocazie, s-a anunțat o donare de carte din partea unui economist, un remarcabil finanțist în Israel de peste 30 de ani, petroșăneanca Viorica Edelstein.

Universitatea Petroșani a acordat cea mai înaltă districție a sa, Doctor Honoris Causa, ”cetățeanului lumii” cum l-au numit nemții pe dr. Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România.

Petroșaniul a luat-o, luna trecută, înaintea Germaniei, în sensul că în 12 decembrie 2019, rectorul Universității, Radu Sorin, a înaintat Senatului universității propunerea acordării înaltului titlu, iar statul german, prin ambasadorul său la București, i-a acordat Crucea de merit în rang de ofiţer, în data de 19 decembrie 2019.

Festivitatea acordării înaltului Titlu de Doctor Honoris Causa al Universității Petroșani, doctorului în economie Aurel Vainer, va avea loc în Aula Magna a universității, joi, 16 ianuarie 2020, începând cu ora 11,00.

Aurel Vainer este considerat în Europa, la fel ca în România, ”un cetățean al lumii, o personalitate publică marcantă, cosmopolită, însă mereu modestă”, care a consolidat punți între națiuni pe paliere importante, ”o adevărată placă turnantă a dialogului politic, intercultural, interconfesional, cu largi contribuții în domeniul educațional, academic”.

Rațiunea de a-l avea în corpul academic din Valea Jiului este anvergura personalității sale și datorită căreia Universitatea din Petroșani a reușit să-și extindă relațiile profesionale cu instituții academice de marcă din străinătate.

Noi, comunitatea academică din Valea Jiului, suntem deosebit de onorați de faptul că, prin intermediul domniei sale, am reușit să stabilim o serie de raporturi bilaterale cu instituții academice de prestigiu din Israel și din întreaga lume, așa cum suntem onorați de faptul că domnia sa a acceptat să devină membru de onoare al comunității academice din Valea Jiului. Este o personalitate publică absolut remarcabilă a României  în domeniul academic, științific, cultural, a fost și este implicat profund în viața socială, este un  om care a schimbat destine și a construit punți de dezvoltare” – a declarat Radu Sorin, Rectorul Universității Petroșani. 

De precizat că în 18 ianuarie 2017, Președintele României a acordat doctorului în economie Aurel Vainer  Ordinul Național ”Steaua României” în grad de Comandor, în semn de ”apreciere pentru înalta ținută morală și profesională de care a dat dovadă de-a lungul întregii cariere…”

 În acest context al festivităților devenirii dr. Aurel Vainer, președinte al Federației Comunităților Evreiești din România, membru onorific al Universității Petroșani, o petrosăneancă, Viorica Edelstein, economist și finanțist apreciat de peste 30 de ani în Israel, a anunțat doanarea cărții sale ”Destinul – o poveste” – care se află sub tipar la Editura Universitas Petroșani -, Bibliotecii Universitare, Bibliotecii Municipale și bibliotecilor liceelor din Petroșani.

Talentul extraordinar al unei minți ordonate, sintetice, cea a economistului, finanțistului de profesie, Viorica Edelstein, face ca această scriere să transmită un mesaj clar, aproape dur, dar ușor de asimilat prin felul cum este structurată și completată această carte – cu un studiu de caz revelator” – se arată în Prefața cărții.

Editarea și gestul generos al donării acestei cărți s-a potrivit ca o mănușă evenimentului nostru. Mulțumim, doamnei Viorica Edelstein!” – a precizat Rectorul Universității Petroșani.

Ileana FIRȚULESCU