Cum a pierdut CEH șansa de a face bani, în plină criză financiară

Foto: Digi24

Complexul Energetic Hunedoara a pierdut șansa de a-și aduce în conturi venituri suplimentare din energia electrică vândută pe piața reglementată, după ce Termocentrala Paroșeni a ”șomat” mai mult decât a funcționat.

Directorul general a CEH, Samuel Dioane, susține că prețul la energie era oricum mult prea mic, comparativ cu costurile reale de producție ale CEH și vorbea despre 88 de lei pe MW. Dioane  spunea că, practic, nu se constituie pierdere faptul că Paroșeniul a funcționat doar câteva zile pe lună și asta din cauză că oricum nu aveau suficient cărbune pentru ca ambele termocentrale hunedorene – Mintia și Paroșeni – să funcționeze. Și, în plus, ar fi vândut energie în pierdere. Zilnic de la minele din Valea Jiului se extrag 2200 – 2300 de tone de huilă, sub necesar.

Sindicatele în schimb vorbesc despre pierderi și spun că prețul energiei pe piață este în realitate, apropiat de costurile de producție. Mai mult, grație investițiilor realizate aiic, Termocentrala Paroșeni nici nu ar produce dezechilibre în sistem.

”Ar fi fost bine să pornească tot ceea ce poate porni în cadrul CEH pentru că prețul pe piață este destul de mare, undeva la 350 de lei, un preț bun pentru noi. A fost 88 de lei în perioada de vacanță, câteva zile. Noi producem cu aproximativ  360 – 370 de lei. Este un preț apropiat de costurile noastre și ne-ar fi permis să realizăm ceva venituri. (…) Nu am făcut noi o analiză exactă în sensul acesta (n.r. referitor la piererile înregistrate), dar în mod clar, când piața este una favorabilă ar trebui să pornim tot ce trebuie, în speță și Paroșeniul, care este o centrală modernizată, este o termocentrală cu un consum redus de gaz metan, care nu produce dezechilibre în sistem așa cum se întâmplă uneori la Mintia. Deci, din punctul meu de vedere, Paroșeniul ar trebui să meagă în permanență, dar trebuie să aibă și cărbune să-l ardă”, a spus la finele săptămânii trecute Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele.

Producția de huilă din Valea Jiului merge aproape în totalitate către Mintia. Nu este suficientă pentru ca și Paroșeniul să funcționeze. Așa că, termocentrala din Valea Jiului mai mult a stat. A funcționat doar vreo 3 zile pe lună, după cum au recunoscut chiar oficialii CEH.

Sindicatele recunosc că producția este mică, dar atrag atenția asupra condițiilor în care lucrează minerii.

”Noi nu lucrăm cu utilaje și instalații noi dect în foarte mică măsură. În mod clar ne desfășurăm activatea greoi, cu instalații vechi, în condiții grele…”, a explicat Darius Cîmpean.

Carmen COSMAN – PREDA