Firme de pază amendate pentru trucarea unei licitații. Amenda este de aproape 100.000 de euro

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu 449.529 lei (94.240 euro) companiile Safety Securty SRL şi Spartan Pază şi Protecţie SRL pentru trucarea unei licitaţii organizate de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva RA, prin Direcţia Silvică Hunedoara, în vederea atribuirii contractului: “Contract de prestare servicii de pază – DS Hunedoara 2017”.

Autoritatea de concurenţă a constatat că, cele două companii s-au înţeles şi, în urma unui schimb de informaţii sensibile, şi-au coordonat comportamentului concurenţial, astfel încât să nu se concureze în cadrul licitaţiei.

Chiar cei de la RNA Romsilva au sesizat Autoritatea de Concurenţă, având suspiciuni referitoare la cele două companii, iar investigaţia a fost declanșată în noiembrie 2017 și finalizată acum.

Conform Legii Concurenţei, sunt interzise orice înţelegeri între companii ori practici concertate, care au ca obiect sau au ca efect împiedicarea, restrângerea sau denaturarea concurenţei pe piaţa românească sau pe o parte a acesteia, în special cele care stabilesc, direct sau indirect, preţuri de cumpărare ori de vânzare sau orice alte condiţii de tranzacţionare.

Amenzile au fost aplicate astfel, arată datele oficiale: Safety Security SRL – 396.608 lei,  Spartan pază şi Protecţie SRL: 52.921 lei