Un plan de disponibilizare haotic a lăsat Societatea de Închideri de Mine ”în flăcări”. Compartimente întregi au rămas goale

Foto: Cronica Vaii Jiului

Reangajarea lui Petre Drăgoescu – fost director tehnic al Societății Naționale de Închideri de Mine Valea Jiului, în cadrul aceleași structuri, asta după ce plecase cu salarii compensatorii în baza programului de restructurare, scoate la iveală situații incredibile. Un plan de disponibilizări haotice, asta dacă poate fi numit ”plan”,  a lăsat compartimente întregi de la SNIMVJ, compartimente vitale, absolut goale.

Directorul societății, Vasile Pavel Dreghici (numit și susținut de PSD!) a decis să demisioneze din funcție în timpul protestelor din subteran declanșate de minerii de la Paroșeni și Uricani, care nu  aveau garanția viitorului lor și asta pentru că, timp de un an, fostul guvern PSD nu a găsit timp să promoveze o ordonanță care să înlocuiască  vechea Ordonanta 36, cea care asigura protecția socială a persoanelor disponibilizate. Pavel Dreghici a lăsat ”casa” în flăcări, fără să arunce măcar o găleată cu apă peste vâlvătaie și, în plus, i-a lăsat moștenire noului director numit, social – democratul Gheorghe Bobar, și un program de disponibilizare haotic.

S-a știut că disponibilizările se fac haotic. Criteriile au fost: prima dată cei care îndeplinesc condițiile de pensie, apoi cei cărora li se desființează locurile de muncă din subteran, etc. Nu aveai ce face. Când actele legale au fost promovate (n.r. cele privind măsurile de protecție socială, dar și Bugetul de Venituri și Cheltuieli fără de care nu se puteau cheltui banii) lucrurile nu mai puteau fi întoarse. Mulți ar fi vrut să se retragă de pe liste, dar nu s-a mai putut. Corect ar fi fost structurarea unei organigrame, fiecare cu câte o persoană competentă cel puțin. Lucrurile nu au fost așa. Directorul general și-a dat demisia… și asta a fost”, explică surse bine informate.

Practic, patru acte normative au fost promovate pe ultima sută de metri de Guverrnul PNL condus de Ludovic Orban. Vorbim despre Ordonanța de urgență pentru acordarea venitului în completare, Hotărârea de Guvern pentru ajutorul în completare, reîntregirea ajutorului de stat și rectificarea BVC, care a fost promovat în ultima zi, în 31 decembrie. Era actul normativ suprem fără care celelate trei nu aveau nicio valoare. Și s-a plecat in corpore. Plecarea lui Pavel Dregici din fruntea SNIMVJ a fost privit de mulți drept un semn că vaporul este în derivă.

Adevărata dimensiune a dezastrului s-a văzut abia după aceea, când nu mai exista nimeni care să poată semna documentele oficiale. Compartimente întregi au rămas goale.

Asta în condițiile în care trebuiau predate antreprenorului toate perimetrele pentru demolări, pentru că s-au început lucrările de ecologizare de suprafață, și nu a avut cine semna. În plus, sunt active care trebuie puse în valoare… Numai că, pe partea tehnică, pe partea comercială, nu mai era nimeni. Iar programul trebuia dus mai departe. În disperare de cauză, după cum spun sursele citate, Bobar s-a gândit, cum altfel, la angajări. În posturi similare celor de unde oamenii au plecat prin disponibilizare sau măcar în posturi similare acestora. Și totuși, vorbim despre un plan de închidere care era asumat din momentul în care a fost notificat la Comisia Europeană. Un plan în care se preciza clar că se asigură inclusiv protecție socială tuturor angajaților, până la finalizarea programului de închidere, aspect care, pentru fostul guvern PSD nu a fost important.

Revenind la Petre Drăgoescu, acesta a fost angajat pe o perioadă determinată, pe postul de inginer șef. Și s-ar putea ca lui să-i urmeze și alții. Pentru a  ocupa posturile care nu pot rămâne goale, cel puțin până la închiderea definitivă a activității SNIMVJ. Este nevoie inclusiv de oameni atestați pe achiziții publice. Rămâne însă de văzut în aceste codiții cum mai poat fi respectat programul de disponibiizări asumat.

Carmen COSMAN – PREDA