DNA a admis plângerea organizațiilor de mediu pentru proiectul aurifer de la Certej

Foto: Banatul Azi

DNA a admis plângerea pe care Mining Watch România a formulat-o luna trecută pentru reluarea urmării penale la Certej. În decembrie aceștia s-au prezentat în fața sediului DNA București, întrebându-se, retoric, dacă aurul cântărește mai mult decât dreptatea.

”Din fericire argumentele noastre au fost auzite de procurori. Acum trebuie să așteptăm până pe 27 ianuarie, când Tribunalul Hunedoara va trebui, conform procedurii, să confirme sau să infirme soluția DNA”, spun activiștii de mediu de la Mining Watch România.

Potrivit acestora, dosarul privind posibilele infracțiuni de la Certej a fost deschis în urma unui denunț depus în octombrie 2016 la DNA Structura Teritorială Alba.

”Plângerea noastră a pus sub lupă ilegalitățile făcute atunci când vaste suprafețe de pădure, ce au aparținut de drept sătenilor, au ajuns abuziv la compania minieră Deva Gold, prin mijlocirea primăriei”, au precizat reprezentanții Mining Watch România.

În noiembrie 2016, DNA ST Alba a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu. La aceasta s-au adăugat sesizări ale Corpul de control al Ministrului Afacerilor Interne și Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din cadrul Parlamentului României și Senat. În iunie 2019, DNA ST Alba Iulia a clasat dosarul.

În august 2019, procurorului șef DNA a infirmat soluția de clasare ca netemeinică și nelegală și s-a dispus redeschiderea și reluare urmăririi penale cu precizarea că urmărirea penală va fi efectuată de către procurori din cadrul DNA, Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. În noiembrie 2019, dosarul a fost din nou clasat. În ianuarie 2020, DNA a emis o nouă ordonanță prin care se prevede reluarea urmării penale. Aceasta va trece la finalul lunii prin controlul de legalitate al Tribunalului Hunedoara.

Proiectul minier de la Certej, blocat prin decizie definitivă. Curtea de Apel Cluj a menținut soluția primei instanțe!