Investiții din excedentul de anul trecut. Bugetul Consiliului Județean Hunedoara pe 2020 este unul ”de funcționare”

Anul acesta, Consiliul Județean Hunedoara trebuie să se descurce cu un buget diminuat, unul ”de funcționare”, cum a fost numit de administratorul public  al județului Hunedoara, Costel Avram.

Sunt mai puțini bani decât în bugetul pe 2019, cu 70 de milioane de lei, iar la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara suma alocată de la minister este insuficientă funcționării, așa că banii trebuie completați de la CJ Hunedoara.

”Astăzi au venit cifrele oficiale la Consiliul Județean Hunedoara. Se pare că bugetul pe anul 2020 va fi un buget de funcționare, un buget fără investiții. În condițiile în care cu 70 de milioane de lei bugetul este mai mic față de anul trecut, în condițiile în care DGASPC a avut 65 de milioane de lei pentru funcționare – din care 15 milioane de lei am pus noi, Consiliul Județean, și 50 de milioane de lei au venit de la minister – anul acesta este invers: am primit 12 milioane, iar 53 trebuie să punem noi, Consiliul Județean va avea un buget de austeritate. Va avea un buget în care investițiile vor lipsi, conform banilor care sunt veniți prin bugetul de anul acesta. Sigur, avem un excedent bugetar de aproximativ 24 de milioane de lei, bani care nu s-au cheltuit la investițiile de anul trecut și vom continua investițiile”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

Și totuși, Avram spune că, dacă se dovedesc buni gospodari, se pot descurca și cu bani mai puțini, astfel încât să continue investițiile demarate și, în plus, infrastructura rutieră să nu aibă de suferit.

”Pentru Valea Jiului, prioritar pentru bugetul acesta – și de dimineață am avut discuții cu președintele Consiliului Județean – vor fi cumpărarea activelor de la Mina Petrila, continuarea proiectului de introducere a apei în Stațiunea Straja – pentru că au fost prinși bani anul trecut, dar nu s-au cheltuit – finalizarea lucrărilor privind apa în Pasul Vîlcan”,a  explicat administratorul județului.

În plus, se caută soluția legală peentru realizarea unei asocieri cu Primăria Lupeni în vederea amenajării unei parcări.

”Am văzut ce s-a întâmplat acum în Staja, unde a fost o afluență mare de turiști, strada a fost blocată din cauza faptului că nu există locuri de parcare și juriștii CJ Hunedoara, împreună cu toți factorii de decizie, caută soluția legală pentru a ne asocia și a face acea investiție la Lupeni. Și drumurile vom încerca să le reabilităm în continuare și lucrurile să meargă în direcția bună, fiindcă avem nevoie de infrastructură rutieră de cea mai bună calitate. Vrem să continuăm ce am început și, dacă vom fi niște administratori buni, cu bani puțini putem continua dezvoltarea infrastructurii rutiere în județul Hunedoara pe drumurile județene”, a conchis Costel Avram.

Administratorul public al județului Hunedoara spune că, din păcate, și alocările bugetare de la CJH către unitățile administrativ-teritoriale vor fi cel mai probabil mai mici în 2020 față de anul precedent, independent de voința Consiliului județean. Costel Avram îi îndeamnă pe primari să dea o importanță și mai mare atragerii de fonduri europene.

Carmen COSMAN – PREDA