Suspiciuni de pestă porcină la un porc mistreț găsit în apropierea orașului Aninoasa

Foto: Arhiva

Un porc mistreț la care suspiciuni  de pestă porcină a dus la întrunirea Comitetului pentru Situații de Urgență Hunedoara, la solicitarea prefectului județului Hunedoara, Vasilică Potecă.

Porcul mistreț a fost depistat pe fondul de vânătoare nr. 65 Vulcan, în apropierea orașului Aninoasa, iar autoritățile au dispus o serie de măsuri ce urmează a fi luate la nivelul județului Hunedoara.

”În urma prezentării și analizei situației din Valea Jiului, a fost emisă HOTĂRÂREA nr. 1/2020 privind aprobarea Planul de măsuri pentru controlul suspiciunii bolii Pestei Porcine Africane la un porc mistreț din  fondul de vânătoare 65 Vulcan, semnată de Prefectul Județului Hunedoara, Vasilică Potecă, în calitate de Președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara (Unității Locale de Decizie)”, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Hunedoara.

Dacă se confirmă, este al doilea posibil focar de pestă porcină din Valea Jiului. La finele lunii august anul trecut,  la Vulcan, în Colonia de Jos, doi porci au fost găsiți morți, iar analizele au confirmat focarul de pestă porcină africană. Ulterior, medicii veterinari au eutanasiat și al treilea porc din gospodăria respective. Autoritățile au luat imediat măsuri pentu a evita extiderea bolii. Focarul de pestă a fost declarat închis după mai multe săptămâni, după ce alte cazuri nu au mai apărut.

Carmen COSMAN – PREDA