Peste 750 de milioane de euro poate absorbi România pentru zonele miniere aflate în tranziție. Este nevoie de proiecte viabile. O strategie pe 7 ani se pregătește pentru Valea Jiului

757 de milioane de euro este suma previzionată de Comisia Europeană pentru România, pe Platforma zonelor miniere aflate în tranziție. Este cea de a treia alocare la nivel european, unde 12 țări sunt înscrise în această platformă, dar banii trebuie cumva câștigați, pe proiecte viabile, bine scrise, care să ducă la reconfigurarea economică a Văii Jiului.

România lucrează acum la strategia pentru Valea Jiului pe următorii 7 ani, document ce va fi elaborat de Pricewaterhouse Coopers.

”Există un document al Comisiei Europene, legat de alocarea previzionată a sumelor pentru cele 12 țări și România are a treia alocare, ceea ce este un lucru extraordinar, după Polonia – care va primi 2 miliarde de euro în 7 ani, Germania – 877 de milioane de euro și România – 757 de milioane. Eu spun că această alocare foarte bună pentru România sau intenția de alocare a Comisiei vine și în urma demersurilor pe care noi le-am făcut prin ceea ec facem în proiectul cu START-ul, cu asistența tehnică și cu strategia care este în desfășurare acum de către Pricewaterhouse Coopers, strategie contractată de Ministerul Fondurilor Europene. Noi ținem legătura cu cei de la Bruxelles, ei vor veni încoace în acest an, probabil în martie, se lucrează la document. Noi am trimis toate informațiile pe care ei ni le-au cerut, mai avem niște completări pe care o să le facem, după care ei vor fi trei zile în Valea Jiului. Prin asistena tehnică oferită de START  se dorește identificarea a cel puțin 10 proiecte pentru toată Valea Jiului, care trebuie să aibă un impact major în ceea ce privește reconfigurarea economică a  Văii Jiului. În paralel cu această chestiune se întâmplă scrierea strategiei de dezvoltare pe următorii 7 ani de către această firmă contractată de Ministerul Fondurilor Europene, care nu se ”încalecă” cu ceea ce facem noi prin START”, a declarat primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi.

Pentru a susține diversificarea economică și tranziția tehnologică a regiunilor carbonifere, Comisia Europeană a lansat în 11 decembrie 2017 ”Platforma pentru regiunile carbonifere în tranziție”, una dintre principalele măsuri ale pachetului “Energie curată pentru toţi europenii”. Platforma facilitează dezvoltarea de proiecte și strategii pe termen lung în regiunile carbonifere, în scopul lansării procesului de tranziție și ca răspuns la dificultățile sociale și de mediu. Ea este concepută pentru a stimula tranziția către energia curată, acordând mai multă atenție echității sociale, transformărilor structurale, noilor competențe și finanțării pentru economia reală. România a aderat la această platformă la începutul anului 2018 și, în acest fel, Valea Jiului va fi prima zonă din România care va beneficia de sprijinul acestei iniţiative, prin proiecte care vizează diversificarea economică, îmbunătăţirea calităţii aerului şi a tehnologiilor care vor contribui la decarbonizarea economiei.

Deja edilii din Valea Jiului s-au așezat la aceeași masă pentru a  scrie proiecte unitare și, mai ales, eligibile, beneficiind și de know-how-ul unor organisme cu experiență în acest sens. În plus, Valea Jiului va beneficia și de asistență tehnică gratuită din partea Secretariatului Platformei Regiuni Miniere în Tranziție, asta după ce aplicația pentru programul START, depusă împreună de primăriile din Valea Jiului, fost selectată în acest sens.

Chiar și specialiștii UE au venit aici, în Valea Jiului, pentru a le arăta oficialilor locali cum pot fi atrase fondurile europene special destinate zonelor miniere aflate în tranziție.

În ultimii 20 de ani, pentru aceeași Vale a Jiului s-au înființat ”n” comisii interministeriale, care au întocmit cam tot atâtea proiecte și strategii, de multe ori aproape utopice, și care, oricum, nu au fost puse niciodată în aplicare. De data aceasta, șansa Văii Jiului o reprezintă Comisia Europeană, care a creat o schemă de ajutor european special pentru astfel de zone, o platformă pentru zonele miniere aflate în tranziție în care a fost inclusă și Valea Jiului.

Carmen COSMAN – PREDA