Carne de pasăre provenită de la fermele din Ungaria unde există gripă aviară a ajuns în județ. ANSVS a retras-o de la comercializare

Carne de pasăre provenită din fermele de păsări din Ungaria aflate în zona de restricţie, din cauza evoluţiei gripei aviare, cu tipul H5N8, a ajuns și în județul Hunedoara. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a retras-o de la comercializare.

Potrivit ANSVSA, prin notificarea Comisiei Europene, autoritățile au fost informate că în perioada 4-11 ianuarie 2020, prin activităţile de comerţ intracomunitar, trei unităţi autorizate din judeţul Bihor au achiziţionat 17.065 de kg carne şi organe de curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 şi 20 ianuarie. Produsele achiziţionate de beneficiarii din România aveau toate documentele necesare desfăşurării activităţilor de comerţ intracomunitar, însă problema era la proveniența cărbii.
Au urmat imediat  verificări la cele trei unităţi din judeţul Bihor, iar organele legii au constatat că produsele nu se mai regăsesc la nivelul depozitelor de destinaţie, fiind distribuite în 26 de judeţe, printre care și Hunedoara. În consecință, s-a iniţiat procedura de retragere de la comercializare a produselor achiziţionate din Ungaria, prin notificarea autorităţilor sanitare veterinare din judeţele în care au fost distribuite produsele care fac obiectul notificării Comisiei Europene.

Reprezentanţii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene din cele 26 de judeţe au demarat verificări ale tuturor beneficiarilor produselor notificate, pentru identificarea celor 3.336 de kg de produse (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion), care se mai aflau în termenul de valabilitate la momentul notificării. Restul cantităţii de carne de curcan era, la data notificării, în afara termenului de valabilitate stabilit de producător.

Iar ANSVSA a anunțat astăzi că acţiunea de verificare şi retragere a cărnii de curcan de la raft s-a finalizat. Cantitatea de carne reţinută oficial şi dirijată către neutralizare a fost de 38,45 de kg.

ANSVSA a precizat că, într-un raport ştiinţific privind gripa aviară aprobat la 22 martie 2018, EFSA a anunțat că nu au existat cazuri raportate de infecţii la oameni cauzate de A(H5N8) sau de virusurile nou apărute A(H5N5) şi A(H5N6).