Experiența Văii Jiului, expusă de primarul Tiberiu Iacob – Ridzi la un congres international despre tranziția în zonle miniere

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi, va vorbi în cadrul unui congres international, la care va participa și președintele Comisie Europene Ursula von der Leyen, despre experiența Văii Jiului în perioada de traniție.

O experiență nefericită pentru această zonă, care, după restrângerea activității miniere, întâmpină dificultăți majore în a-și găsi noua linie de dezvoltare. Pentru Valea Jiului au fost realizate numeroase strategii și poiecte guvernamentale, dar care nu au avut finalitatea scontată, asta în cazul în care au fost implementate. Congresul Internațional se desfășoară la Katowice, în Polonia, în perioada 27 – 28 ianuarie, iar participarea României, prin primarul Tiberiu Iacob – Ridzi (singuul invitat din țara noastră) este cu atât mai importantă cu cât Valea Jiului are acum șansa reală de a primi fonduri europene dedicate.

”În ultimele două săptămâni, au fost tot felul de decizii luate la nivelul Comisiei Europene, legate de finanțarea în exercițiul fiannciar următor,  2021 – 2027, pe Just Transition,  pe fondul acesta pentru tranziție dreaptă, legat de zonele miniere în tranziție din Europa, iar României se previzionează a-i fi alocate în jur de 750 de milioane de euro pentru aceasă tranziție justă către o economie verde. Comisia Europeană a adoptat un document care înseamnă emisii de carbo zero până în 2050. Sunt 41 de zone miniere în Europa care mai au termocentrale pe cărbune sau industrie extractivă și printre ele se numără și România cu cele două zone, Valea Jiului și zona Gorjului. Noi, în Valea Jiului suntem foarte avansați în ceea ce privește și strategia de dezvoltare a Văii Jiului. Mâine va fi o întâlnire la Consiliul Județean, cu cei de la Pricewaterhouse Coopers pe această temă, dar și asistența tehnică gratuită oferită de START pentru a identifica cele 10 proiecte cu impact major asupra Văii Jiului.

Am fost invitat să particip la conferința internatională de la Katowice – Polonia din data de 27 – 28 ianuarie, unde se va vorbi despre experiențele regiunilor miniere carbonifere din Europa și, practic, schimbarea verde, justă, pentru cetățenii Europei. Eu am fost invitat să iau cuvântul și să vorbesc la această conferință în ziua a doua, unde voi prezenta ceea ce s-a întâmplat în Valea Jiului din acest punct de vedere. Conferința va fi la un nivel foarte înalt, va participa și președintele Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen, care va deschide practic această conferință internatională. Este foarte importantă prezența noastră acolo pentru că deja se construiește arhitectura a ceea ce înseamnă aceste schimbări și aceste investiții, sume de bani necesare pentru a avea o tranziție cât mai corectă în aceste zone și nu ceea ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani, dacă nu mai mult, în Valea Jiului. Eu cred că intră cumva într-o linie dreaptă în ceea ce înseamnă exercițiu financiar următor, care este foarte important”, a declarat primarul Tiberiu Iacob – Ridzi.

Potrivit edilului, va fi prezentată situația reală din Valea Jiului, ceea ce s-a întâmplat, pentru a nu mai repeta greșelile de până acum nici în Valea Jiului și nici în alte zone miniere din Europa.

Acest fond, Just Transition, este separat de ceea ce înseamnă ITI Valea Jiului (Investitie Teritorial Integrată), care va merge pe programele operaționale regionale. Practic, va fi o altă linie de finanțare.

Carmen COSMAN – PREDA