O bună infrastructură ar putea convinge investitorii să vină în Valea Jiului. Primarul Tiberiu Iacob – Ridzi: ”Este falsă ideea că primarii din Valea Jiului au blocat vreodată vreo investiție în zonă”

Rezolvarea problemelor de infrastructură ar putea convinge mai ușor investitorii mari să vină în Valea Jiului. Transformarea DN 66 în drum expres, dar și finalizarea lucrărilro la drumul spre Herculane și repararea drumului spre Voineasa ar constitui atu-uri pentru zonă.

Vorbind despre proiectele ce ar putea contribui la dezvoltarea Văii Jiului, în lipsa unei industrii extractive puternice, ca altădată, primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi, s-a referit în primul rînd la infrastructură. Cea rutieră și cea de turism.

”Eu mi-aș dori în primul rând proiecte legate de infrastructura de turism, de infrastructura urbană pentru Valea Jiului într-o manieră integrată și ceea ce înseamă perspectivă pentru a vedea ce se poate dezvolta în Valea Jiului și pune în locul mineritului”, a declarat Tiberiu Iacob – Ridzi, referindu-se la proiectele ce vor putea fi finanțate din fonduri europene, incluse în strategia pentru Valea Jiului.

Una dintre problemele stringente ale zonei este legată de lipsa investitorilor, a investițiilor mari care să absoarbă forța de muncă ce nu mai poate fi concentrată în minerit. Și totuși, aceștia au ocolit zona, cel puțin până acum. Iar rezolvarea problemelor ce țin de infrastructura rutieră ar putea convinge mai ușor oamenii de afaceri să investească aici. Unul dintre proietele luate acum în calcul este transformarea DN 66 în drum expres, care să scurteze timpii de deplasare.

În primul rând, în discuțiile pe care le-am avut de-a lungul timpului cu asfel de investitori, prima chestiune de care ne-am lovit a fost distanța până la autostradă pe un anumit specific  în ceea ce înseamnă investițiile. O altă chestiune a fost legată de forța de muncă și, surprinzător, după 10 – 15 ani de la mineriade, încă exista acea teamă de sindicate. Să zicem în plan secund această chestiune, dar a existat. Dar eu cred că până la urmă investitorii nu trebuie neapărat invitați, ei simt și vin. Merg acolo unde simt că pot să facă profit. Acesta este scopul unui investitor sau a unui om de afaceri: să facă profit. Și atunci, la acest moment probabil încă Valea Jiului nu a  fost foarte atractivă pentru acest gen de oameni. Dar pot să vă spun cu certitudine că este falsă ideea că primarii din Valea Jiului au blocat vreodată vreo investiție în Valea Jiului, și când spun primarii mă refer la toți ceilalți colegi. (…)

Ar fi un atu și un drum expres pe DN 66 Simeria – Petroșani, cum ar fi un atu și finalizarea drumului spre Herculane și repararea drumui către Voineasa. Din punct de vedere turistic vorbesc de ultimele două artere menționate, dar pentru DN 66 ar fi un atu pentru că ar scurta timpul. Este foarte important în cât timp ajungi, pentru că este vorba despre comenzi, despre termene de livrare…” ,a  explicat Iacob – Ridzi.

Carmen COSMAN – PREDA