Prefectura recunoaște: numărul căinilor fără stăpân a crescut în ultima perioadă. Focarul de pestă porcină grăbește asocierea primăriilor pentru strângerea maidanezilor de pe străzi

Foto: Arhiva

Sunt mai mulți câini fără stăpân în ultima perioadă, recunoaște Prefectura Hunedoara, iar măsurile de asociere ale primăriilor sunt grăbite de noul focar de pestă porcină confirmat în Valea Jiului.

Primarii trebuie să decidă în cel mai scurt timp dacă vor să rămână în actuala Asociație de Dezvoltare Intercomunitară „Serviciul județean pentru ocrotirea animalelor fără stăpân” ori aleg altă formă legală de asociere.

Problemele cu gestionarea acestui serviciu au început după ce Curtea de Conturi a constatat că reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara nu puteau, legal, să se asocieze cu UAT-urile și a dispus retragerea administrației publice județene, care asigura cea mai mare parte a fondurilor necesare.

În Valea Jiului, primarii au vorbit despre o nouă asociere și retragerea din actuala asociație, din cauză că aceasta nu ar fi îndeplinit corespunzător obligațiile din contract. În pluss, s-a solicitat majorarea alocațiilor. Numai că o nouă asociere nu s-a realizat, iar câinii au reînceput să apară pe străzi în număr mare. Problema a fost sesizată la nivelul întregului județ.

La Instituția Prefectului–Județul Hunedoara a avut loc astăzi o întâlnire de lucru a primarilor hunedoreni cu reprezentantul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Serviciul județean pentru ocrotirea animalelor fără stăpân” – Hunedoara.

”Prefectul județului Hunedoara, Vasilică Potecă, i-a informat pe cei prezenți că întreruperea, de facto, în urmă cu câteva luni, a activității asociației a dus la creșterea numărului de animale fără stăpân, ceea ce a generat îngrijorarea locuitorilor județului Hunedoara. Totodată, in contextul în care în Valea Jiului a fost confirmat un focar de Pestă Porcină Africană și începând de sâmbătă, 18 ianuarie 2020, este în aplicare „Planul de măsuri pentru combaterea cazurilor de Pestă Porcină Africană…” – această problemă a devenit una de ordine publică județeană.  În acest sens, Prefectul județului, Vasilică Potecă, a solicitat primarilor să decidă în cel mai scurt timp dacă vor continua sa fie membri ai asociației sau dacă vor alege o altă formă legală pentru rezolvarea acestei probleme care se regăsește în Planul de masuri pentru combaterea cazurilor de Pestă Porcină Africană”, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Hunedoara

Conform sursei citate, primarii aflați la întâlnire au fost de acord, in principiu, să continue în această formă de asociere, urmând ca decizia finală să fie luată după analiza situației financiare și tehnice a asociației.

Carmen COSMAN – PREDA