Problemele persoanelor aflate în dificultate, în atenția jurnaliștilor și a reprezentanților Caritas din Austria

Jurnaliști de presă scrisă și televiziune din Austria se află timp de două zile în țara noastră, focusați pe persoanele aflate în dificultate, pe problemele acestora. Zonele vizate sunt Valea Jiului, Alba Iulia și Timișoara, iar jurnaliștii sunt însoțiți de reprezentanți ai organizației de caritate ”Caritas” din Austria, dar și din zonele vizate. Practic, oamenii de presă și austriecii de la Caritas iau pulsul acestor zone împreună cu autoritățile locale, încearcă să găsească cele mai bune soluții privind integrarea socială a persoanelor aflate în nevoie.

Delegația din Austria este interesată mai ales de situația socială în Valea Jiului și va sta în România timp de două zile, organizatorul evenimentului fiind Asociația Caritas, implicată de zeci de ani în proiectele sociale.

”Timp de două zile, avem plăcerea să primim o delegație din Austria, o delegație de presă de  la ziarele și televiziunile naționale din Austria. Ei vin pentru două zile în zona Alba Iulia, Petroșani și Timișoara pentru a putea să ia, sa spunem așa, pulsul social al acestor zone. Avem alături de noi președintele Cartias Austria, președintele Caritas Graz, de asemenea, membri ai autorităților publice locale, centrale și europarlamentari – o intervenție video. Încercăm să vedem care este situația socială în Valea Jiului, să vedem ce se poate face și să gândim o strategie pe termen mediu și lung în ceea ce privește integrarea socială a persoanelor aflate în nevoie. Noi, pentru acest eveniment am invitat și autorități publice locale, regionale și chiar naționale. Încercăm să vedem cam care sunt acele forțe care trebuie să se pună în acord, astfel încât direcția să fie una bună, care să creeze o comunitate mai integrată, o comunitate mai incluzivă față de persoanele aflate în nevoie”, a declarat Alexandru Kelemen, reprezentantul Caritas Petroșani.

Kelemen este de părere, în urma experiențelor din teren, că ar trebui centrată mai mult atenția pe ceea ce înseamnă programe sociale și servicii sociale.

Vizita delegației în Austria în țara noastrăa  fost organizată la dorința acestora, interesați în special de soarta copiilor sărmani.

”Practic a fost o dorință a colegilor din Austria, pentru că sunt foarte interesați de situația mai ales a copiilor din România și mulți se și miră de ce după 30 de ani de la marea schimbare este o problemă atât de mare la nivelul sărăciei, a abandonului școlar. Au dorit să facă să facă o vizită mai ales la partenerii lor și noi de 30 de ani colaborăm cu organizațiile din Austria. Vor vizita și organizația Caritas Timișoara și vor să afle și de la autorități care este viziunea lor și cum ar putea fi abordată această problemă, care este de fapt despre viitorul nostru, al tuturor”, a precizat Andras Marton, director Caritas Alba Iulia.

Gazdă a evenimentului de astăzi a fost Primăria Municipiului Petroșani, prin primarul Tiberiu Iacob – Ridzi și alți factori decizionali de la nivel local.

Iar edilul petroșănean a salutat prezența oaspeților aici, în Valea Jiului și le-a mulțumit totodată pentru interesul manifestat.

Dacă până acum (n.r. ce de la Caritas Petroșni) s-au concentrat foarte mult pe ceea ce înseamnă sprijinul acordat copiilor cu posibilități reduse în familie, dar și pe persoanele în vârstă în nevoie și, în special,  cele care sunt sigure și nu au un alt sprijin, eu văd o problemă care a părut din ce în ce mai acut pe agenda socială a primăriei și este vorba în general tot despre persoanele în vârstă, care au unele boli, unele afecțiuni, nu neapărat fizice și care sunt din ce în ce mai greu de gestionat de către familiile lor. Dacă pentru cei în vârstă, care nu au posibilitatea să se întrețină singuri există aceste forme de sprijin, există azilul de bătrâni al Bisericii Ortodoxe, unde sunt peste 100 de  bătrâni cumva instituționalizați și, pe lângă aceste activități, ceea ce face Cartitasul cu cei care la domiciliu sunt ajutați și cu asistență medicală, și cu nevoile zilnice pe care le au, cred că trebuie să ne gândim împreună să vedem dacă putem să facem o formă de asistență zilnică, așa cum se face pentru copii, și pentru această categorie de oameni cu afecțiuni psihice. Să poată familia să îi aducă ziua, după ora 9.00 – 10.00, până după – amiaza când familiile acestor oameni vin de la serviciu. Să încercăm să îi și includem pe acești oameni într-o formă de actvitate socială de comunicare, de socializare, etc”, a subliniat primarul Tiberiu Iacob – Ridzi.

Și ar mai fi o problemă, legată de fenomenul migrație a forței de muncă peste hotare. Sunt, pe de o parte, copiii rămași acasă, uneori chiar fără ambii părinți, iar pe de altă parte persoanele în vârstă care rămân singure și neajutorate în fața acestor provocări ale vârstei, a mai spus Iacob – Ridzi.

La Petroșani a fost și președintele Caritas Austria, Michael Landau, iar acesta a precizat că vizita este o bună oportunitate de a putea prezenta, ulterior, în Austria rezultatele activității depuse de organizațiile Caritas de aici, de la noi. A fost foarte impresionat de Centrul ”Maria Stein” de la Petroșani, de activitatea depusă de reprezentanții Cartias în folosul celor mici, proveniți din familii defavorizate.

”Suntem aici cu un grup mai mare de jurnaliști din Austria. Avem o colaborare de decenii foarte bună și foarte fructuoasă cu organizațiile Caritas din România. Pentru noi este și o șansă de a  putea arăta în Austria munca importantă pe care o prestează organizațiile Caritas de aici, din România. Mă gândesc aici și la vizita noastră de ieri la Centrul Maria Stein din Petroșani, care m-a impresionat foarte mult. Am văzut că în acest loc copiii pot să își facă temele, pot să aibă un loc pentru ei, dar este și un loc protejat, unde pot fi copii cu adevărat.  Sunt ferm convins că, dacă copiii își doresc o șansă pentru viitor, atunci formarea și învățarea este primordială. Organizațiile Cartias derulează activități în foarte multe locuri, de naturi diferite, se ocupă și de persoane vârstnice, persoane cu handicap, cu dezvoltarea rurală și sunt  aspecte deosebit de importante pentru a putea asigura oamenilor de aici o viață mai demnă”, a spus președintele Caritas Austria, Michael Landau.

Carmen COSMAN – PREDA