O nouă adresă oficială pentru preluarea minei Petrila. Cum vor să împartă fostul perimetru minier oficialii de la Consiliul Județean Hunedoara

Foto: Facebook Planeta Petrila

Clădirile istorice vor fi puse în valoare, clădirile administrative vor fi date celor din administrația publică locală, pe terenul existent se va înființa un parc industrial, iar o parte a fostei preparații va fi dată celor de la Asociația ”Planeta Petrila” în baza unui contract de asociere.

Cam acesta este, în linii mari, planul Cosiliului Județean Huendoara pentru mina Petrila, obiectiv închis încă din 2015. Dar asta cu condiția să îi fie vândută de minister, așa cum administrația publică județeană a solicitat de mai multe ori.

Am trimis o adresă oficială, din nou, la Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri în care ne-am reiterat intenția de a cumpăra activele de la Mina Petrila. Vrem ca în bugetul pe 2020 să prindem banii necesari. Ele sunt inventariate, în maximum o lună de zile pot fi cumpărate. Vor fi bani pentru investiții în buget. Conform datelor pe care ei le au, activele au fost evaluate la  2,160 milioane de lei. Avem în vedere ca obiectivele istorice să le preia Muzeul Civilizației Dacice și Romne. Facem proiect pentru amenajarea unui parc de afaceri pe terenul disponibil, având utilitățile necesare, o parte din Preparație ar urma să o preia Planeta Petrila, cu care putem face o asociere și ei pot atrage foduri europene, clădirile administrative pot fi preluate de primărie… Toate lucrurile se pot rezolva. Suntem pregătiți să o preluăm”,a  decarat Costel Avram, adminsitratorul public al județului Hunedoara.

Deocamdată, ministerul nu a dat niciun răspuns la solicitarea CJ Hunedoara.

Daca va fi de acord, clădirile monument istoric ale minei Petrila și fosta platformă minieră în ansamblul ei ar putea ajunge de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului la Consiliul Județean Hunedoara.

Clădirile aflate acum în discuție aparțin celor de la SNIMVJ, care le administrează și asigură paza perimetrului, asta deși la Petrila nu mai este niciun fel de activitate economică.  Mina Petrila s-a închis la data de 1 noiembrie2015. Fostul perimetru minier a fost înierbat și doar câteva clădiri încadrate drept monumente istorice mai vorbesc la Petrila despre lunga istorie a industriei extractive. Imobilele au fost intabulate, pentru a se putea face dovada proprietății lor, și evaluate, la fel ca și terenul.

Carmen COSMAN – PREDA