Strategie pentru Valea Jiului. Autoritățile au avut o primă întâlnire cu consultantul care va elabora documentul. Care ar fi pilonii principali

Prima întâlnire de lucru dintre autoritățile din Valea Jiului, reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene și ai companiei de consultanță PricewaterhouseCoopers, care a fost contractată de Comisia Europeană pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Văii Jiului, s-a desfășurat la Deva, la sediul Consiliului Județean Hunedoara. A fost o întâlnire bună, aplicată, în care s-a subliniat încă o data necesitatea unei gândiri comune, unitare, dar și a unor proiecte integrate pentru Valea Jiului.

Strategia își propune să stabilească principalele direcții de dezvoltare a zonei Văii Jiului, în contextul reducerii treptate a activității miniere și în scopul revigorării situației economice și sociale a regiunii. Iar această revigorare se poate face cu fonduri europene deicae Văii Jiului, dar numai pe proiecte integrate, fie că vorbim despre proiecte de infrastructură, cu tot ceea ce cuprinde aceasta, turism sau găsirea unor activități care să fie dezvoltate în Valea Jiului și să genereze venituri stabile.

”Și-au făcut o idee despre pilonii principali ai strategiei și este vorba despre proiecte de infrastructură, dar cu impact în întreaga zonă – și când spun infrastructură mă refer la tot ce înseamnă, de la drumuri, la anvelopat blocuri – cu o gândire unitară. Un pilon foarte important este turismul, investițiile în turism, care cred că sunt pe primul loc și, după aceea găsirea unor activități care să genereze venituri stabile și o foarte bună mobilitate în interiorul zonei, aici fiind vorba despre transportul în comun. S-a mai vorbit despre drum expres de la Simeria la Petroșani și rezolvarea celor două căi: spre Herculane și spre Voineasa, precum și calea ferată. Eu am propus o chestiune pe care au luat-o în seamă, respectiv relocarea în Valea Jiului a unor insituții guvernamentale. Asta înseamnă să facă o agenție națională în Valea Jiului, niște sucursale ale unor firme de stat, pentru ca astea sunt locuri de muncă sigure. S-a discutat foarte serios de un fond pentru Valea Jiului de susținere ca și contribuție pentru proiectele cu finanțare europeană”, a explicat primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi.

Sunt mai multe axe de finanțare ce ar putea fi accesate pentru impleentarea acestor proiecte menite să dezvolte Valea Jiului, însă autoritățile trebuie să gândească unitar.

Reprezentanții companiei PwC vor veni și în Valea Jiului, probabil în luna februarie, tocmai pentru a  cunoaște realitățile zonei, și vor urma noi întâlniri și discuții cu reprezentanții administrațiilor publice locale, separat și împreună. .

Conform informațiilor oficiale, acum cei de la PwC au vrut să afle care sunt prioritățile și proiectele aflate în atenția Consiliului Județean Hunedoara și a celor 6 primării, problemele cu care se confruntă comunitatea locală din Valea Jiului și specificul diferitelor categorii de reprezentanți ai acesteia. De asemenea, s-a discutat despre punctele forte ale regiunii, ce proiecte de dezvoltare durabilă sunt în derulare și ce așteptări concrete au autoritățile în privința inițierii unor noi proiecte cu impact pentru dezvoltarea regiunii.

Direcțiile de acțiune ale strategiei vor fi stabilite în raport cu realitățile concrete ale zonei, nevoile oamenilor, prioritățile autorităților și așteptările reprezentanților comunităților locale, consultantul având ca obiectiv generarea consensului în cadrul sesiunilor de consultări pe care le va organiza, în diferite formate de lucru, în fiecare etapă a proiectului.

Carmen COSMAN – PREDA