Sistem de radiocomunicaţii digitale pentru asigurarea comunicaţiilor în zonele izolate, fără acoperire cu alte sisteme sau reţele de telefonie mobilă

Salvamont România beneficiază de noul sistem de radiocomunicații digitale, implementat de către Serviciul pentru Telecomunicații Speciale, pentru asigurarea comunicațiilor în zonele izolate, fără acoperire cu alte sisteme de radiocomunicații sau rețele de telefonie mobile, au anunțat reprezentanții Salvamont România. Sistemul permite vizualizarea, pe monitoarele calculatorului sau ale terminalului mobil, locația sau deplasarea în teren a salvatorului, conectarea stației automat pe cel mai bun releu, precum și interconectarea cu sistemele de radiocomunicații existente utilizate de elicopterelor SMURD si de celelalte echipaje ale agențiilor de intervenție în situații de urgență.

Potrivit anunțului făcut de salvamontiști, va continua în acest an, împreună cu Serviciul pentru Telecomunicaţii Speciale (STS), implementarea noului sistem de radiocomunicaţii digitale pentru asigurarea comunicaţiilor în zonele izolate, fără acoperire cu alte sisteme sau reţele de telefonie mobilă.

”Implementat în anul 2019 la nivelul a 21 de județe, sistemul a fost testat de către salvamontiști, rezultatele obținute fiind de excepție privind calitatea semnalului și acoperirea teritorială mai ales în zonele montane.
Sistemul permite vizualizarea, pe monitoarele calculatorului sau ale terminalului mobil, locația sau deplasarea în teren a salvatorului, conectarea stației automat pe cel mai bun releu, precum și interconectarea cu sistemele de radiocomunicații existente utilizate de elicopterelor SMURD si de celelalte echipaje ale agențiilor de intervenție în situații de urgență”, se arată într-un comunicat al Salvamont România.

Serviciile Salvamont din județele Gorj, Alba, Maramureș, Sinaia, Prahova lucrează deja pe acest sistem cu terminale proprii. Salvatorii montani din județele Bacău, Bihor, Brașov, Caraș, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara, Satu Mare și Sibiu utilizează temporar terminalele aparținând STS, urmând să utilizeze, la rândul lor, terminale proprii.

”Pentru salvarea montană acest proiect reprezintă un mare pas înainte, iar rezultatele bune obținute au determinat continuarea, și în acest an, a acestui program pentru a asigura o acoperire cât mai bună teritorială în folosul agențiilor specializate de intervenție în situații de urgență care răspund la apelurile cetățenilor efectuate la Numărul de urgență 112”, au precizat sursele citate.

Carmen COSMAN – PREDA