Ministerul Economiei: Un ajutor de tip SIEG pentru CEH nu se justifică

Acordarea unui ajutor de tip SIEG pentru Complexul Energetic Hunedoara, în forma discutată până acum, nu se mai justifică spun oficialii Ministerului Ecinomiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Precizările vin ca răspuns la interpelarea adresată de senatorul PNL Carmen Hărău, având ca obiect strategia de salvare și relansare a CEH.

CEH este într-o situație dificilă din punct de vedere financiar, care a condus de altfel la intrarea companiei în insolvență, ca urmare a cererii creditorilor. Despre acordarea unui ajutor de tip SIEG (Servicii de Interes Economic General) s-a tot vorbit în ultima perioadă, mai ales că este în concordanță cu politicile europene, însă acum oficialii MEEMA spun că nu se mai justifică, cel puțin în forma discutată până acum cu Comisia Europeană.

”Contribuția Complexului Energetic Hunedoara în cursul anului 2019 în totalul producției de energie electrică a României a fost de 1,38%. Considerăm că acordarea unui ajutor de tip SIEG în forma discutată până acum cu COM nu se mai justifică, în contextual imposibilității centralei de a-și asigura funcționarea pe bază de carbune din producția autohtonă, a tergiversării negocierilor cu COM; a Deciziei COM de recuperare a ajutorului de stat acordat, a timpului foarte scurt rămas pentru o eventuală aplicare a ajutorului, a dispariției – din legislația europeană – a dreptului unui SM de a acorda acces garantat la rețelele electrice pentru energia electrică produsă în centralele electrice  care utilizează combustibil din prooducția internă pentru cantități anuale corespunzătoare unei energii primare de maximul 15%, etc”, explică responsabilii ministeriali.

În schimb, sursele citate vorbesc despre construcția unui nou grup energetic pe gaze la Mintia, la care se și referă, un grup care ar fi esential pentru buna funcționare a SEN.

Pentru a putea funcționa în continuare este nevoie, spun cei de la MEEMA, de identificarea și implementarea la CEH a unor soluții realiste, dar asta prin colaborarea și implicarea efectivă a mai multor ministere și instituții, inclusive ANAF, ANRE sau ANRM.

Implementarea unor soluții ”paleative”, cu efect doar pe termen scurt, contribuie la rostogolirea problemelor complexului, cu efecte profund defavorabile în realitate, au mai spus sursele citate anterior.

Carmen COSMAN – PREDA