Vor să introducă și Consiliul Județean în ecuația legală a animalelor fără stăpân

Consiliile județene ar putea avea dreptul de a finanța serviciile pentru animale fără stăpân, dar asta dacă proiectul de lege semnat și înaintat de parlamentarii PSD de Hunedoara va fi adoptat. Proiectul este înregistrat la Senat pentru dezbatere.

Parlamentarii hunedoreni au semnat, împreună, o propunere legislativă privind modificarea și completarea Legii nr.258 din 26 septembrie 2013 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. Altfel spus, vor să modifice textul de lege în sensul introducerii Consiliilor Județene între entitățile care legal se pot asocial, finanța și înființa servicii specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân.

La această oră, conform legislației, doar consiliile locale au această posibilitate și, din acest motiv, CJ Hunedoara a fost obligat să se retragă din ADI – Serviciul Judeţean pentru Ocrotirea Animalelor Fără Stăpân, după ce Curtea de Conturi a constatat că legislația a fost încălcată. Numai că, în județul Hunedoara cei mai mulți bani pentru funcționarea serviciului veneau chiar de la Consiliul Județean și, în lipsa acestei finanțări, asocierea nu a mai funcționat așa cum trebuie, iar câinii au umplut din nou străzile, stârnind îngrijorare.

Carmen COSMAN – PREDA