Post cu dedicație?! După ce s-a disponibilizat tot compartimentul, Societatea de Închideri pregătește concursul pentru șeful de la Achiziții publice

Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului pregătește concursul pentru postul de șef Serviciu Achiziții Publice. Un compartiment ”decimat” la finele anului trecut, când angajații societății s-au înghesuit la disponibilizări. Numai că, există voci conform cărora postul ar fi cu dedicație și ar fi vizat chiar de una dintre angajatele plecate, la cerere, la finele anului trecut, în baza programului de concedieri colective. Directorul SNIMVJ, Gheorghe Bobar, neagă că ar fi un concurs cu final preconizat.

Beatrice Abraham este numele vehiculat că s-ar pregăti să preia postul pentru care oficialii SNIMVJ – societate condusă de Gherghe Bobar, fostul președinte al PSD Petrila – organizează concursul. A mai fost angajată la SNIMVJ, fiind șef Departament Comercial, până la finele anului trecut când a plecat prin programul de concedieri colective. Potrivit unor informații, ar fi apropiată de președintele Sindicatului Huila, Laszlo Domokos, organizație sindicală care, de altfel, va avea și un reprezentant în comisia de examinare. Cum ar veni, pentru certificarea corectitudinii.

”Aș vrea să vă spun că din comisia de examinare va face parte, potrivit prevederilor legale, și reprezentantul sindicatului. Nu există concurs cu final preconizat. Dacă doamna Beatrice Abraham se va prezenta, cine va fi mai bun, va lua concursul”, a  declarat directorul general al SNIMVJ, Gheorghe Bobar.

Reamintim după aplicarea planului de disponibilizări al societății de Închideri de Mine, lăsat moștenire de directorul PSD Vasile Pavel Dreghici, compartimente întregi de la SNIMVJ au rămas absolut goale. Și vorbim despre compartimente absolut vitale pentru bunul mers al firmei. Numai că, între timp, a revenit în firmă Dana Mirea, pe partea de achiziții publice. Plecase în 2016, dar a fost de accord să se întoarcă. Pe perioadă determinată, explică acum directorul Bobar,

”Trebuia să găsim o soluție, pentru că rămăsese compartimentul gol. Dar soluția a fost provizorie, nu aveam dreptul legal să angajăm pe perioadă nedeterminată. A fost o angajare provizorie. Și doamna Abraham și doamna Dana (n.r. Mirea) au lucrat împreună, se cunosc. Eu nu îmi permit să spun că una este mai competentă decât cealaltă. Concursul va demonstra care este mai bine pregătită”, spune sursa citată anterior.

Sunt acum alte premise? Se pot face angajări altfel decât provizorii, mai precis pe perioada funcționării societății?

Directorul societății explică: ”O să discut aspectul acesta și cu Juridicul societății, pentru că se pare că au apărut multe probleme care ne pun într-o situație dificilă și nu vreau să greșim. Nu vrem să greșim pentru că se dau diverse interpretări, se comunică într-o parte sau alta diverse lucruri și nu este bine, pentru că societatea avea nevoie de oamenii ăștia, efectiv. Când au plecat ceilalți din compartimentul Comercial, acesta nu a  constituit obiectul concedierilor colective, pentru că pe noi ne-a ineresat în luna noiembrie, respectiv decembrie, să facem o restructurare în ce privește în primul rând subteranul și personalul de suprafață de la cele două unități (Paroșeni și Uricani – n.r.) care deservea subteranul. În ceea ce privește compartimentele aferente structurii centrale a societății, rămâneau funcționale. (…) Însă personalul aferent acestor compartimente, din diverse motive,a  solicitat să plece. Nu a fost dorința societății. Personal am vorbit cu unele persoane și i-am îndemnat să rămână”, precizează Bobar.

Revnind la fosta șefă a Compartimentului Comercial, cum legea nu îi interzice, se poate prezenta fără probleme la concurs, asta deși a fost una dintre persoanele disponibilizate de al societate. Program în baza căruia s-au plătit salarii compensatorii.

”Conform CCM și conform legii, se poate prezenta la concurs. Nu am interdicție legală în sensul acesta. Dacă are acest drept, nu îi voi îngrădi dreptul acesta”, a conchis directorul SNIMVJ, Gheorghe Bobar.

Neagă orice intenție de a se întoarce în Societatea de Închideri

Pe de altă parte, informațiile sunt negate chiar de cea vizată, respectiv Beatrice Abraham, care spune că nu se va întoarce la SNIMVJ.

”Eu am plecat de la firmă din funcția de șef Departament Comercial, cu ordonanță. Am luat banii de ordonanță, am fost foarte hotărâtă. Nu voi concura pentru niciun post, nu mă mai întorc la firmă. Nu am nicio intenție de genul acesta, iar colega mea Dana Mirea este foarte bună în domeniu și mă bucur că s-a întors și reia actvitatea de unde am lăsat-o eu. Chiar mă bucur și nu concurez. Cum să mă mai întorc dacă am plecat? Nici nu se pune problema”, a declarat Beatrice Abraham.

Sunt voci care spun ca Laszlo Domokos nu ar fi străin de aceste ”mișcări de trupe”. Și că și el își dorește să revină ca angajat la SNIMV. Și lui legea îi dă dreptul. Dar și Domokos spune că nu vrea să se mai întoarcă și că așteaptă decizia de pensie.

”Laszlo Domokos nu se va reangaja niciodată la SNMIVJ. Am plecat, aștept decizia de pensie și atât. Inform zvonurile. Niciodată nu fac așa ceva. Este sub demnitatea mea să mă reangajez de unde am plecat. Mai ales că am fost lider de sindicat, nu pot să mă uit în ochii oamenilor dacă mă voi reangaja, după ce am plecat cu ordonanță. Exclus așa ceva”, a declarat Laszlo Domokos.

Carmen COSMAN – PREDA