Pe drumul județean spre Parâng nu vor fi montate bariere. În plenul CJ Hunedoara s-a vorbit despre această măsură de siguranță. Drumul este în lucru și nu este deszăpezit!

Consiliul Județean Hunedoara nu își asumă nicio responsabilitate în cazul în care vor fi accidente pe drumul județean care duce până sus în Parâng. Cei care urcă cu mașinile o fac pe riscul lor, spune administratorul public al județului, Costel Avram. Sunt indicatoare care avertizează că drumul este închis, dar nu și o barieră care să blocheze efectiv accesul. În ședința CJ Hunedoara s-a vorbit despre implementarea acestei măsuri de siguranță suplimentare, dar acum declarațiile sunt nuanțate și nu va fi montată niciun fel de barieră.

DJ 709F, care duce în masivul Parâng, se afă în administrarea Consiliului Județean Hunedoara, iar amplasamentul a  fost predat construtorului care lucrează la amenajarea lui. Teoretic, este închis încă din 15 noiembrie. Practic, există șoferi care se aventurează cu mașinile până sus în munte. Riscurile sunt enorme pentru că drumul nu a  fost deszăpezit, și, mai mult, este în lucru, iar pe unele porțiuni pericolul este foarte mare, după cum recunosc chiar administratorii căii de acces.

În aceste condiții, chiar și reprezentanții Poliției Rutiere au sugerat necesitatea unei bariere, pe lângă semnele de circulație, iar în ședința CJ Hunedoara de la finele lunii trecute s-a discutat această problemă.

” Informațiile care au ajuns la noi, dar pe care nu le-am putut verifica, spuneau că avizul Poliției rutiere era de închidere a circulației de la ora 16 și până la ora 8 dimineața, iar în intervalul 8-16 circulația pe acest drum este deschisă. Dacă circulația este deschisă în acest interval de timp, atunci acest drum ar trebui să intre în faza de deszăpezire, pentru a se putea asigura un acces auto civilizat acolo. Dacă drumul este închis pe toată perioada zilei de la ora 0 la ora 24, atunci obligatoriu vor trebui montate bariere de interzicere a accesului și, sigur, și acele indicatoare care să-I informeze pe conducătorii auto că acel drum este închis până în datade 31 martie, astfel încât să nu-i punem în pericol pe cei care, din teribilism, urcă muntele cu mașina, pe cei care doresc puțină adrenalină”, a declarat în plenul CJ Hunedoara consilierul județean Florian Toma.

Aministratorul public al județului, Costel Avram, a precizat la acel moment că a avut discuții cu Poliția Rutieră și, referitor la barieră, a lăsat să se înțeleagă că va fi montată. ”Hai să o facem și pe asta”, a spus Costel Avram.

Administrator public Costel Avram, în ședința CJ Hunedoara: ”În primul rând, drumul este închis conform hotărârii consiliului județean, când s-au închis toate drumurile. Deci și acest drum este închis din 15 noiembrie 2019 și până în 31 martie 2020. Si după cum știți și ați aprobat, și avizul de la poliție este non stop, nueste între orele 8 și 16 sau între 16 și 24. Drumul este închis.Au fost probleme în data de 31 decembrie, când au fostfurate semnele care arătau că acest drum este închis. S-au pus altesemne, drumul este închis în continuare, dar, din păcate, sunt unii carese aventurează să urce până în Parâng. In al doilea rând, acest drum, după cum se știe, este înlucru. Este predat amplasamentul către constructor și, chiar dacă nu ar fi zăpadă, noi nu am putea să nu îl închidem, pentru că există unele locuri în care este foarte periculos și nu putem să ne asumăm noi riscul să se întâmple accidente. Deci, am luat toate măsurile, sunt puse semne că drumul este închis, tot ce este legal am făcut. De aici încolo …Am avut discuții chiar ieri cu șeful Poliției rutiere de la Petroșani și totul este în regulă. Spunea să găsim și să punem niște bariere după ultimele cabane de lângă Cabana Rusu. Hai să o facem și pe asta! Dar drumul este închis și hotărârea consiliului județean este pentru perioada 15 noiembrie – 31 martie, toate semnele sunt puse,cele care au fost furate au fost înlocuite, nu mai avem ce face. Am ridicat această problemă și la Comitetul pentru situații de urgență de la prefectură, iar domnul prefect a atras atenția instituțiilor statului să-și facă datoria”.

Barierele dispar din intenție. Pentru a nu îngrădi accesul la proprietăți

Între timp, lucrurile au fost nuanțate, iar Costel Avram spune că CJ Hunedoara a făcut tot ceea ce trebuia. Dar nu se pune problema montării de bariere pentru a nu îngrădi accesul celor care au proprietăți în zonă.

”Drumul care accede spre masivul Parâng este închis conform hotărârii Consiliului Județean Hunedoara. S-au pus toate semnele și Consiliul Județean a făcut tot ceea ce trebuia pentru un drum închis. Mai mult de atât nu putem face. Îmi aduc aminte, cu riscul de a repeta, că pe 31 decembrie m-a sunat șeful de la Poliția Petroșani, am pus constructorul și a pus iar semene că drumul este închis,. Am făcut tot ceea ce legea ne spune să avertizăm cetățenii că drumul este închis. Mai mult de atât nu putem face. (Referitor la bariere – n.r.)Da, dar în același timp vin oameni din Parâng și ne spun nouă: ”vă dăm în judecată pentru faptul că nu avem acces la proprietățile noastre”. La ora când discutăm noi, drumul, conform legilor în vigoare în România, este închis în baza hotărârii Consiliului Județean Hunedoara. Sunt puse semene de avertizare pentru un drum închis. Consiliul Județean a făcut tot ceea ce este legal. Consiliul Județean și-a făcut datoria, a închis drumul începând cu 15 noiembrie și a pus în practică legislația în vigoare. Atât poate face Consiliul Județean Hunedoara. Toată lumea știe că drumul este închis”, a delarat miercuri Costel Avram.

Cine își asumă riscul în cazul unui accident cu consecințe grave, raportat la pericolul pe care îl reprezintă drumul județean?

”Sub nicio formă administratorul drumului, care și-a făcut datoria conform legislației în vigoare. Își asumă cei care merg”, spune Avram.

Carmen COSMAN – PREDA