Cu ochii pe biserici. Consilierul ALDE Mihai Barbu, acuzat de colegi că vrea să își satisfacă ambițiile politice și vine cu propuneri cu iz electoral. A cerut să se dubleze sumele pentru catedrală și să se ia bani de la reparații curente!

Foto: Arhiva

Au fost discuții aprinse în Consiliul Local Petroșani pe tema sumelor alocate pentru construcția catedralei. Și nu pentru că s-ar fi dat prea mulți bani, ci din contră, că ar fi prea puțini. Totul a pornit de la consilierul local ALDE Mihai Barbu, care a cerut dublarea sumelor prinse în buget, de la 200.000 la 400.000 de lei, asta deși i s-a explicat că la rectificarea bugetară din iunie construcția va mai primi fonduri și că, acum, constructorul nu are capacitatea de a lucra mai mult. Dar, cum Mihai Barbu și-a susținut ideea ”pe repede-înainte”, asfel încât catedrala să fie acoperită în acest mandat, a fost acuzat că vrea să își satisfacă ambițiile politice și vine cu propuneri cu iz electoral.

Mai este nevoie și de alte lucrări în Petroșani, iar bisericile nu se construiesc doar cu bani de la primării, au răspuns aleșii locali de la PNL când consilierul ALDE Mihai Barbu a venit – în ședința de vineri – cu propunerea de a lua bani de la capitolul ”Reparații curente” pentru a dubla suma alocată catedralei, de la 200.000 de lei la 400.000 de lei. Nici Sagrada Familia a lui Antonio Gaudi nu a fost gata într-un timp scurt și, de fapt, încă se mai lucrează la ea, i-a replicat Valeriu Butulescu lui Mihai Barbu, când a auzit propunerea acestuia. Iar de aici a început un meci de ping – pong cu declarații. De-o parte și de alta.

Mihai Barbu: V-am solicitat să susținem finalizarea acoperirii Catedralei din Petroșani. Ați spus că ați alocat 2 miliarde că nu pot constructorii să muncească mai mult. Am fost cu Milu (n.r. Vladislav, colegul din ALDE) pe șantier, acolo, și, dimpotrivă, dacă ar avea bani, ar putea-o acoperi. Ca să nu ziceți că este doar un demers ocazional, toți pereții Catedralei sunt infiltrați de apa de ploaie sau de zăpadă. Cred că am putea să dublăm, de la 2 miliarde la 4, ca să se acopere biserica. O să mă întrebați de unde am putea lua acești bani. Am văzut că e un capitol drag primăriei, la ”Reparații curente”, unde sunt prevăzuți aproape 9 miliarde. Decât să tot facem reparații curente, zic să facem și noi o investiție serioasă, cum care să ne putem și noi mândri că am făcut ceva în mandatul nostru”

Primarul Tiberiu Iacob – Ridzi: ”Alocăm două miliarde acum și la rectificarea din iunie o să alocăm probabil încă două miliarde”.

Mihai Barbu: ”Noi în iunie ne-am terminat treaba, poate și mai repede. Eu aș fi bucuros ca în mandatul nostru să ieșim cu inima împăcată că am făcut o investiție care se va vedea peste timp”

Tiberiu Iacob – Ridzi: ”Eu am discutat cu părintel Bulf. Și dacă le punem 4 miliarde acum nu vor acoperi biserica până în iunie. În iunie, la rectificare, vom aloca acești bani Nu are rost să îi luăm acum și să îi punem în buget. Indiferent cineva va fi în cosiliul local din iunie încolo, eu sunt convins că acești bani se vor găsi. Aceasta este filisofia de buget pe care noi am făcut-o. Puteți să faceți un amendament”.

Valeriu Butulescu (PNL): ”Catedralele se lucrează în timp. Ca o paranteză vă spun că Sagrada Familia nici acum nu e gata și Gaudi a început-o înainte de război. Graba asta de a da o biserică la mandat…Mă gândesc că Ștefan cel Mare dădea o biserică în fiecare an. Tot e bine, noi vrem una la mandat. Mi se pare că această pripeală, ca să nu îi spun altfel, cu iz electoral, nu cred că dă foarte bine. Am înțeles că și părintele, care este totuși cel mai în temă, are un ritm grafic în ce privește construcția și nu l-ar avantaja această sumă primită intempestiv într-un timp în care nu o poate cheltui”.

Mihai Barbu: ”Noi am vorbit cu părintele și nu-i deloc așa cum prezentați dvs, care treceți pe lângă biserică întorcând capul”.

Valeriu Butulescu: ”Eu nu merg așa frecvent ca dumneavoastră la biserică, recunosc.  Nu sunt atât de pătruns de spiritul evlavios și vă felicit pentru această nouă pornire, dar, în același timp, vă spun, dacă o faceți electoral, în sensul că vreți să facem un lucru care nu ar trebui făcut, să luăm de la cheltuieli curente și să facem în timp record o biserică, ceea ce este împotriva tendinței oamenilor… Oamenii așteaptă nu numai biserici, așteaptă și alte lucruri de la administrație, ca să fiu mai puțin elegant în exprimare. (…) Rămân la părerea că modul în care s-a lucrat până acum, s-au alocat câte 2 – 3 miliarde, cum s-a putut…

S-a insistat în continuare că e foarte importantă acoperirea catedralei, ceea ce l-a determinat pe Butulescu să remarce că, totuși, catedrala nu poate fi făcută exclusiv din fondurile primăriei. Există o mulțime de alte posibilități. A venit imediat replica lui Barbu: ”Da, vin babele și dau câte un leu…”

Valeriu Butulescu: ”Știți că sunt țări în care nici măcar nu se permite să se construiască biserici de către primărie? Ele țin de libertatea cultelor, de dreptul fiecăruia de a-și construi un lăcaș sfânt…”

Lucia Muntean (PNL): Acest Consiliu Local, de când a început construcția bisericii, eu cred că a dat dovadă de foarte multă înțelegere și bunăvoință și toți colegii, la momente grele, am votat sumele care să meargă către această catedrală. Pe de altă parte, în urma unei discuții  pe care am avut-o cu Preasfițitul, m-a întrebat dacă primăria va mai putea participa cu ajutor pentru această catedrală. Și am spus că, în măsura posibilităților, cu siguranță Consiliul Local, Primăria va da sumele necesare. Dacă este să o luăm pe bun simț și pe priorități, și părintele Bulf înțelege, noi am discutat de multe ori aceste aspecte, chiar nimeni nu se poate plânge că nu am făcut tot ce este necesar pentru ca această biserică să se ridice. Nu sunt de acord să dăm o biserică la mandat. Lucrez în învățământ, părinții vin și spun că mai trebuie făcute reparații pe la școli, știți foarte bine… Haideți să le luăm într-o ordone de bun simț a priorităților. Sunt de acord să avem o catedrală frumoasă, aș fi ultimul om care nu ar dori, dar orașul acesta mai are și alte nevoi”.

Mihai Barbu a fost acuzat că le cere consilierilor să voteze ambițiile sale politice. În cele din urmă, acesta a formulat un amendament pentru majorarea contribuției, cu 2 miliarde de lei, pentru Catedrala din Petroșani. Pentru au votat doar cei doi consilieri ALDE și social – democratul Viorel Pascu. Ceilalți consilieri PSD s-au abținut, iar cei de la PNL au votat împotrivă. În consecință, amendamentul propus de Barbu nu a trecut, iar proiectul s-a votat în forma inițială. Cu 200.000 de lei pentru catedrală la acest moment.

Carmen COSMAN – PREDA