Un om cumpătat. Averea președintelui PSD Hunedoara a sporit de când a intrat în ”politica mare”

Laurențiu Nistor (69 de ani), președintele PSD Hunedoara, este un om cumpătat și își gestioneză cu mult succes banii câștigați cu truda votului în Camera Deputaților. Și pe cei primiți din dividende. Față de anul 2008, când a intrat în Camera Deputaților, averea sa a crescut semnificativ. Iar între timp a devenit și președintele PSD Hunedoara. În 2008 nu era. E inginer economist, conform studiilor finalizate în 2004, deci ar cam trebui să știe cum se pune ban pe ban. În tot acest timp, județul Hunedoara este în topul județelor cu CELE MAI MICI salarii.

În 2008 Laurențiu Nistor, pe atunci secretar executiv al PSD Hunedoara, pășea pentru prima dată, în calitate de parlamentar, pe covoarele Camerei Deputaților. Venea din administrația publică locală, fiind primar al comunei Șoimuș încă din 1990. Conform propriei declarații de avere, intra în Camera Deputaților, cu 4 terenuri agricole, unul forestier, un apartament în Deva, un autoturism, un cont și 4 depozite bancare în valoare totală de 116.153 lei, 2372 USD și 5000 de euro.

În 2010, Nistor devine președinte al Organziației Județene a PSD Hunedoara. Cresc și cifrele din declarația de avere. Ajunge la 7 terenuri agricole și forestiere, pe lângă apartament mai notează două imobile, 2 autoturisme și 10 conturi și depozite bancare, în valoare totală de peste 506.000 lei, 2392 USD și 5668 euo.

Trecem peste ani și ajungem la cea mai recentă declarație de avere postată pe site-ul Camerei Deputaților, cea din 2019. Are în proprietate 8 terenuri (mai apare în plus unul intravilan), 2 clădiri (lipsește apartamentul), precum și 9 conturi și depozite bacnare. Învață în timp să economisească în valută, astfel că are acum 10.000 de euro și 10.000 USD, pe lângă 475.865 lei! Are și două firme de unde spune că i-au venit dividende de zeci de mii de lei și a beneficiat și de vreo 22.000 de lei din restituirea asigurărilor de viață. Două la număr.

Pe linie politică, 2019 îl prinde tot în fruntea PSD Hunedoara, dar devine, după debarcarea Vioricăi Dăncilă, și lider regional al PSD pentru Regiunea Vest.

În anul de grație 2020 este tot lider al social – democraților hunedoreni și a anunțat că va intra în sondajul intern pentru desemnarea candidatului la președinția Consiliul Județean. Surse politice bine informate spun că numele său este doar aruncat în față, drept momeală, pentru pregătirea altei candidature, iar Nistor va intra în cursă tot pentru un post de parlamentar.

În conflict de interse

Să ne reamintim că Înata Curte de Casație s-a pronunțat, în 2018, definitiv, în dosarul în care deputatul Laurențiu Nistor, președintele PSD Hunedoara, era acuzat de Agenția Națională de Inregritate de conflict de interese. sentința i-a fost defavorabilă lui Nisto, iar instanța a decis că s-a aflat în conflict de interese administrativ atunci când și-a angajat fiica și ginerele la cabinetul parlamentar. Cei doi au încasat în această calitate 80.000 de lei.

”Admite recursul declarat de pârâta Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinţei nr. 55 din 11 martie 2016 pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia – Secţia de Contencios administrativ şi fiscal, în dosarul nr. 716/57/2015. Casează sentinţa recurată şi, rejudecând : Respinge acţiunea reclamantului Nistor Laurenţiu ca neîntemeiată. Respinge recursul declarat de reclamantul Nistor Laurenţiu împotriva sentinţei nr. 55 din 11 martie 2016 pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia – Secţia de Contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 22 octombrie 2018”, este sentința instanței supreme.

Potrivit ANI, Ioana Liana Nistor (căsătorită Bălan) a fost angajată la cabinetul parlamentar al lui Laurențiu Nistor în perioada 12.01.2009 – 19.12.2012.  La același cabinet parlamentar și tot în acea perioadă a fost angajat și ginerele lui Laurențiu Nistor, iar cei doi au încasat în această calitate 80.000 de lei. Detaliat, în baza contractelor civile încheiate, fiica sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 34.171 de lei, iar ginerele a obţinut venituri salariale în cuantum total de 45.771 de lei.

Carmen COSMAN – PREDA

(Va urma…)