Șefii CJ Hunedoara au ajuns să își dispute în instanță atribuțiile. Vicepreședinte în război deschis cu cei care l-au pus ”pe tușă”. Judecătorii, chemați să împartă dreptatea

Nu doar fostul director al Direcției tehnice din Consiliul Județean Hunedoara, Carmen Guran, se luptă în instanță cu șefii instituției, ci și un vicepreședinte al administrației publice județene, respectiv Sorin Vasilecu. Fie că a fluierat în  biserică, fie că a călact linia continuă trasată de oficialii PSD care conduc CJ Hunedoara, lui Vasilescu i-au fost retrase toate atribuțiile pe aparatul propriu, fiind lăsat ”pe tușă”. La fel ca și celălat vicepreședinte, Daniel Andronache. Sorin Vasilescu a atacat hotărârea în contencios administrativ și spune că acum, în locul lui, de tot se ocupă administratorul public al județului. Interesant este că toți fac parte din același partid politic, respectiv PSD, dar se pare că viziunile fiecăruia sunt puțin diferite. Și, în loc să își unească eforturile pentru dezvoltarea județului, care suferă la multe capitole, șefii PSD ai CJ Hunedoara joacă alba – neagra cu sarcinile aparatului de conducere, numit tot politic.

Acțiunea în instanță formulată de vicepreședintele CJ Hunedoara Sorin Vasilescu se judecă la Tribunalul Hunedoara, iar joi instanța este așteptată să se pronunțe asupra cererii de suspendare a hotărârii de retragere a atribuțiilor. Pe fond, în procesul care prevede anularea actului administrativ, o sentință va fi dată în data de 6 aprilie. Vasilescu este de multă vreme în administrația publică, fiind o perioadă și prefect de Hunedoara, dar spune că un asemenea abuz nu a mai întâlnit până acum.

”Atribuțiile pe aparatul propriu mi-au fost retrase. Le-am făcut plângere prealabilă, că asta este procedura obligatorie ca să poți să ataci în contencios – administrativ un act administrativ. Mi-au răspuns că nu se poate, că noul cod administrativ nu dă posibilitatea președintelui să-și delege atribuțiile vicepreședinților…Mă ocupam de Dezvoltarea regională și Direcția economică. Acum se ocupă de tot administratorul public (n.r. Costel Avram), inclusiv de ce avea Andonache (n.r. Daniel Andronache, al doilea vicepreședinte) că și lui i-au retras atribuțiile. (…) Este o mare disfuncționalitate, din moment ce la vicepreședinți le tai atribuțiile. M-am uitat pe site-uri, am și discutat cu unii pe care îi cunosc, și pe site am găsit 16 organigrame de Consililii Județene, iar în organigramele respective se văd clar atribuțiile care le-au fost repartizate vicepreședinților. Multe din consiliile județene nu au organigramele postate pe site, dar la 16 sunt lucrurile foarte clare. Un asemenea abuz nu am văzut niciodată”, a declarat Sorin Vasilescu.

Fără atribuții pe aparatul de specalitate, Sorin Vasilescu se ocupă acum de instituțiile pe care le are în coordonare. Dar spune că e destul de dificil.

”Mă descurc de unul singur cu celelalte instituții care îmi sunt date în coordonare, că nu am aparat. Nu pot să zic că dacă solicit cuiva să facă o analiză, de exemplu, nu o face, dar nu am atribuții din punctul ăsta de vedere. Dacă vrea  face, dacă nu, nu și eu nu am nicio pârghie”,a  explicat Vasilescu cel care a rămas practic fără ”autoritate”.

Și, la fel ca și în ”cazul Guran” este arătat cu degetul direct administratorul public al județului, Costel Avram, ajuns în această funcție în luna august 2018, după ce a fost singurul participant la concursul organizat de CJ Hunedoara. Avram, despre care se spune că ar coduce ”de facto” CJ Hunedoara, este de părere că președintele consiliului a gândit foarte bine această chestiune.

”Dacă ne uităm la ce se întâmplă în România, în țara asa există tot timpul în care Parlamentul cere ca Avocatul Poprului să intervină, Parlamentul face sesizări la CCR fiindcă Președintele sau Guvernul încalcă legile în vigoare. În țară, la această oră, este un talmeș – balmeș. La nivelul Consiliului Județean Hunedoara există și se respectă anumite legi: Codul Administrativ. Dacă este să vă răspund, eu nu pot fi mediator între Președintele Consiliului Județean, care este ordonator principal de credite și decide, și un vicepreședinte al Consiliului Județean. Dacă este să vedem ce se întâmplă în țară, să vedem o instanță de judecată, să spună cine a avut dreptate. În condițiile în care administratorul public este ordonator principal de credite alături de Președinte, administratorul public semnează toate actele, un vicepreședinte avea Direcția Economică, dar nu avea drept de semnătură. Eu cred că până la urmă, Președintele a gândit-o foarte bine”, spune Costel Avram.

Acum, cartea se joacă în instanță, care va decide de partea cui este dreptate.

”Nu știu ce o să facă instanța. Dacă instanța îmi admite sesizarea în contencios – administrativ înseamnă că automat această decizie este suspendată și înseamnă că reintră în drepturi vechea dispoziție”, a precizat Sorin Vasilescu.

Carmen COSMAN – PREDA