Sumele necesare pentru clădirile Minei Petrila nu sunt prinse în bugetul CJ Hunedoara. Sunt bani, în excedentul pe 2019, susțin oficialii administrației județene

Foto: Viktor Mácha
Foto: Viktor Mácha

În ciuda declarațiilor de la începutul acestui an, cum că se vor prinde în buget banii pentru achiziționarea activelor de la Mina Petrila, Consiliul Județean Hunedoara nu a alocat aceste sume la capitolul investiții. Banii necesari vor fi luați din excedentul bugetar pe anul trecut, spune acum administratorul public al județului, Costel Avram.

Pașii pentru achiziționarea activelor de la Mina Petrila au fost mult simplificați, după ce Ministerul Culturii a trimis către Societatea de Închideri de Mine Valea Jiului o adresă oficială prin care își declină dreptul de preemțiune. Nici Primăria Petrila nu vrea aceste active, pentru că nu are banii necesari, iar Consiliul Județean Hunedoara și-a exprimat public intenția de a le prelua pentru a le pune în valoare. Costă undeva la 2,1 milioae de lei conform evaluării făcute, iar CJ Hunedoara spune că are banii necesari. În luna ianuarie, șefii administrației publice județene spuneau chiar că vor prinde sumele necesare în bugetul pe anul acesta.

Am trimis o adresă oficială, din nou, la Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri în care ne-am reiterat intenția de a cumpăra activele de la Mina Petrila. Vrem ca în bugetul pe 2020 să prindem banii necesari. Ele sunt inventariate, în maximum o lună de zile pot fi cumpărate. Vor fi bani pentru investiții în buget. Conform datelor pe care ei le au, activele au fost evaluate la  2,160 milioane de lei”, declara în data de 22 ianuarie Costel Avram, adminsitratorul public al județului Hunedoara.

Acum, acesta nuanțează și spune că banii există, dar nu au fost prinși în buget pentru că nu aveau siguranța că le vor prelua. Dar, vor folosi banii din excedentul bugetar pe anul 2019.

Sigur, în condițiile în care nu avem siguranța că le vom lua, nu am prins bani, dar bani sunt în excedent, iar în momentul în care avem actele, bani sunt pentru a fi cumpărate aceste active. Au început demersurile pentru a cumpăra aceste active. Ele trebuie aprobate prima dată în Consiliul Județean, după aia prindem banii, după aia vom prelua. Eu zic că este vorba despre o lună, o lună – jumătate, două până când vom prelua. După ce e două adrese pe care le-am făcut, suntem interesați de a lu aceste active, fiindcă sunt bune pentru toate comunitățile din Valea Jiului. (…) Noi avem execdent de anul treut, care îl folosim atât în lucrări de investiții de anul acesta și sigur vom avea și bani”, a precizat miercuri Costel Avram.

Pentru cumpărarea lor, spune administratorul public al județului Hunedoara, vor urma negocieri cu SNIMVJ.

Clădirile aflate acum în discuție aparțin celor de la SNIMVJ, care le administrează, asigură paza perimetrului și chiar plătește impozit pe ele, asta deși la Petrila nu mai este niciun fel de activitate economică.  Mina Petrila s-a închis la data de 1 noiembrie 2015. Fostul perimetru minier a fost înierbat și doar câteva clădiri încadrate drept monumente istorice mai vorbesc la Petrila despre lunga istorie a industriei extractive. Imobilele au fost intabulate, pentru a se putea face dovada proprietății lor, și evaluate, la fel ca și terenul, la suma de circa 2,1 milioane de lei.

Carmen COSMAN – PREDA