Adresă oficială. Consiliul Județean a transmis către Societatea de Închideri de Mine intenția de a cumpăra activele Minei Petrila – DOCUMENT

Foto: Facebook Planeta Petrila

Consiliul Județean Hunedoara a transmis în această dimineață scrisoarea oficială de intenție privind achiziționarea activelor care formează Mina Petrila. Asta după ce Ministerul Culturii a nunțat  că cedează dreptul de preemțiune pentru aceste imobile cuprinse în Lista monumentelor istorice.

”Comunicăm intenția Consiliului Județean Hunedoara de a prelua sau a cumpăra imobilele ce formează fosta Mină Petrila (…), compuse din teren în suprafață de 163.855 mp și construcții cu suprafață totală desfășurată de 14.438 mp. Precizăm faptul că cunoaștem prevederile Ordinului Ministrului Culturii nr. 2.823/ 2015 privind clasarea în Lista monumentelor istorice, categoria ”ansamblu”, a Exploatării Miniere Petrila”, se arată în adresa oficială semnată de responsabilii din Consiliul Județean Hunedoara.

Mina Petrila s-a închis la data de 1 noiembrie 2015. Fostul perimetru minier a fost înierbat și doar clădirile încadrate drept monumente istorice mai vorbesc la Petrila despre lunga istorie a industriei extractive. Imobilele au fost intabulate, pentru a se putea face dovada proprietății lor, și evaluate, la fel ca și terenul, la suma totală de circa 2,1 milioane de lei. Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului poate vinde direct activele istorice ale Minei Petrila șia sta după ce Ministerul Culturii a comunicat în urmă cu circa o spătămână că cedează dreptul de preempțiune către Consiliului Județean Hunedoara și Primăria Petrila. Primăria nu are banii necesari, așa că renunță, la rândul ei, în favoarea Consiliului Județean.

În discuție sunt atelierele mecanice,clădirea compresioarelor vechi și termocentrala cu coșul de fum, Mina Deak, puțul nou cu skip, Puțul Centru și Preparația veche.

Pentru achiziționarea ansamblului istoric, administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, a precizat că banii vor veni din excedentul bugetar pe anul trecut.

Carmen COSMAN – PREDA