Întrunire CA la Societatea de Închideri Mine. Contractul de comodat pentru căsuțele de la Eforie va fi prelungit. În favoarea sindicatelor

Consiliul de Administrație al Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului se întrunește astăzi, iar unul dintre punctele de pe ordinea de zi este prelungirea contractului de comodat (cu titlu gratuit adică) încheiat cu Sindicatul ”Huila” – condus de Laszlo Domokos, pentru căsuțele de vacanță de la Eforie. Ori încheierea unui nou contract, tot de comodat.

Vechiul contrat a expirat în luna decembrie și este nevoie de prelungirea valabilității acestuia pentru ca satul de vacanță de la Eforie Nord să fe administrat în continuare de Sindicatul Huila, așa cum se întâmplă de ani de zile. Interesant de văzut este însă perioada pe care vor fi atribuite cele 30 de căsuțe din lemn. Laszlo Domokos spune că se va face tot pe un an, ca și acum. Alte informații spun că, din contră, perioada ar fi, de data aceasta, mult mai îndelungată și asta deși SNIMVJ își va încheia definitiv anul viitor activitatea.

Ultimul contract încheiat a fost prin 2013, după care actul a fost prelungit în continuare pe acte adiționale pe câte un an, a explicat Domokos.

Eu a făcut la începutul lunii decembrie adresă către Sucursala Paroșeni, coducerea de aici a făcut adresă către societate și nu a fost băgat materialul în CA-ul din decembrie din diverse motive. Va fi băgat în ședința aceasta. Eu le-am și spus că, dacă nu vor să se ocupe sindicatul de ele în continuare, trebuiau să îmi spună din toamnă, să putem să luăm lucrurile de pe acolo. Noi le-am ținut în viață în anii aceștia. Am obținut și certificatul de clasificare de la Ministreul Turismului, pentru că era o problemă mare dacă nu aveai. Era cea mai mare amendă pe care o primeai acolo. Vin mulți în control și cea mai mare amendă era asta de la Ministerul Turismului, dacă nu ai clasificarea, între 40.000 și 50.000 de lei”, a precizat liderul Sindicatului Huila.

Ansambul „Meduza” cuprinde 30 de căsuţe din lemn construite în 1980, pe un teren care niciodată nu a fost întăbulat de oficialii mineritului din Valea Jiului şi care a rămas în proprietatea Consiliului Local Eforie Nord. După 1991, tabăra de vară a minerilor a ajuns în proprietatea minei Paroşeni şi a administraţiei miniere, indiferent de denunmirea acesteia, respectiv RAH sau CNH. Din cauza datoriilor colosului industrial la bugetul de stat, care a plasat ani de zile Compania Huilei pe primul loc în topul naţional al datornicilor, au constituit şi motivul pentru care ani de zile căsuţele de vacanţă au fost sechestrate de Administraţia Financiară din Eforie, care a încercat chiar scoaterea lor la vânzare. Situaţia incertă a terenului le-a făcut însă neinteresante pentru potenţialii cumpărători, iar vânzarea a fost blocată şi în instanţă. Situaţia căsuţelor de lemn de la malul mării s-a clarificat după ce unităţile extarctive din Valea Jiului au fost împărţite în viabile şi neviabile şi trecute în administrarea a două societăţi nou – înfiinţate. Datoriile CNH s-au şters peste noapte, iar complexul „Meduza” a ajuns, fără măsura sechestrului, în proprietatea SNIMVJ, odată cu celelalte active ale minelor viabile

Dar și acum, după atâția ani, sitația lor este la fel de incertă, fiind situate amplasate tot pe un teren neîtabulat.

”Soarta lor e incertă. Ele nu sunt prinse nici în programul de închidere niciunde, ca un alt activ și probabil le vor scoate la vânzare, dacă se poate. Sau lichidatorul judiciar care va prelua firma, sau ministerul… Nici nu văd o posibilitate legală de a fi vândute, pentru că ele nu sunt întabulate. Mina are în poprietate doar căsuțele, pe teren nu există niciun document. Terenul este al Primăriei Eforie. Am făcu demersuri în toi anii ăștia, dar cei de la primărie nu răspund la adrese și nu vor nici să ia bani pe teren. Nu au vrut să lămurească situația juridică a terenului, nici măcar să ia o chirie pe tere. Eu știu bine că este terenul lor și așteaptă ca societatea să se închidă”, a mai spus Domokos.

Și totuși, chiar și-așa neîntabulate, prin 2015 cinci dintre csuțele de vacanță ale minerilor au fost cumpărate, cu girul Consiliului de Administrație al SNIMVJ.

Până una – alta, cu toate aceste încurcături, căsuțele de vacanță de la Eforie vor ajunge din nou în administrarea gratuită a sindicatelor, cel puțin pe un an, cu posibilitatea de prelungire la fel ca și până acum. Decizia va fi luată astăzi în Consiliul de Administrație al SNIMVJ.

Carmen COSMAN – PREDA