Cum a ”fentat” Primăria Uricani legea. A cedat lacul de la Câmpu lui Neag fără să-l concesioneze. Pe promisiunea unor potențiale fonduri europene – DOCUMENTE

Foto: mapio.net

Lacul de la Câmpu lui Neag, supranumit cu câțiva ani în urmă și ”marea săracilor” datorită afluxului mare al celor care veneau aici să se recreeze în lipsa altor alternative, a fost dat în folosință unei societăți private, care promite să facă un centru de scuba diving și alte sporturi nautice. Luciul de apă nu poate  fi concesionat conform legilor din România, dar primarul Dănuț Buhăesu recunoaște că firma în cauză a primit în concesiune un teren în  apropiere, accesul spre lac, iar lacul îl administrează aceștia cu promisiunea că îl vor ecologiza și îl vor curăța.

Impresionantă cu adevărat este rapiditatea cu care s-au mișcat cei din Primăria Uricani și, în câteva ore probabil de la primirea solicitării, au redactat și proiectul de hotărâre de consiliu, și contractul de parteneriat dintre Primăria Orașului Uricani și SC Mountain Diving Center SRL din Uricani pentru ”exploatarea apei și luciului de apă ale lacului artificial de la Câmpu lui Neag”.

”Prezentul proiect de hotărâre a apărut în urma unei solicitări, înregistrate la primăria orașului Uricani sub nr.423/21.01.2020, venite din partea unei societăți care își propune înființarea și dezvoltarea în localitatea noastră a unui centru dedicat activităților sportive nautice individuale sau pe echipe și de agrement și care sunt practicate pe apă, în apă sau sub apă, în general, și, în special, a activităților de scufundare”, se arată în referatul  de aprobare semnat de viceprimarul Corneliu Braia, întocmit, atenție!, tot în data de 21.01.2020. Și tot în 21.01.2020 a fost întocmit proiectul de hotărâre dezbătut apoi și aprobat în CL Uricani, dar și contractul de parteneriat, anexă la proiectul de hotărâre!

Primarul Uricaniului, Dănuț Buhăescu, spune că nu ar fi putut să se opună unei astfel de  idei, mai ales că, precizează edilul, vorbim despre concursuri și activități de gen organizate de câteva ori pe an care ar pune și zona în valoare.  Un proiect care ar urma să fie dezvoltat cu fonduri europene, dar care încă nu a fost depus pentru finanțare.

”Este vorba despre niște tineri, care vor să depună un proiect pe fonduri europene, pentru realizarea unui centru. Mai ales, spun ei, e un domeniu în care nu prea găsesc lacuri unde să le dea voie cei de la mediu. Pe ăsta nu am impus condiții de mediu. Să poată desfășura aceste activități, se găsește foarte rar. Ei spun că vor face câteva pe an, înafară de ce fac ei la sediu. Că li s-a concesionat și un teren, tot acolo – accesul la lac e altceva – să construiască, între drumul național și Jiu, să facă un bazin de 200 m, adânc de 5 metri pentru antrenamentele la scafandri, și o clădire unde să aibă tot echipamentul necesar, plus birou. Au o paletă mai largă de activități, urmează să depună pe fonduri europene. Urmează să facă și turnee, concursuri, de câteva ori pe an, care să atragă. Luciul de apă nu poate fi concesionat. Li s-a dat la schimb cu întreținerea, ecologizarea permanentă a lacului. Asta era una dintre condiițile care le-au pus-o cei care acordă fonduri europene. Le-au spus că fără asta nu se poate. Noi le-am dat accesul spre lac și între drumul național și Jiu să construiască baza. Este vorba doar despre profesioniști. Vă dați seama, cursuri de scafandri!”, a declarat primarul Dănuț Buhăescu.

De preczat că, de ani de zile, terenul din jurul lacului este în litigiu cu foștii proprietari. Edilul din Uricani spune că ”încă mai sunt bucățele (n.r. în litigiu), dar nu vorbim despre zone aflate în litigiu. Anumite terenuri sunt în litigiu. Noi le-am dat accesul către lac”.

Cât câștigă primăria din această afacere? Greu de spus la acets moment, perntu că primarul Buhăescu nu își amintea. ”Nu le am aici la mine sumele”, a precizat primarul.

Proiect de regenerare urbană. Fără lac!

Interesant este că în 2017, administrația pubșică a semnat contractul pentru un proiect ce vizează regenerarea urbană, în valoare de 11.258.424,24 de lei, dintre care 11.033.255,75 de lei reprezintă valoarea finanțării nerambursabile. Obiectivul principal al proiectului este reconversia şi refuncţionalizarea unei suprafeţe de 20.073 de metri pătrați, degradată și neutilizată din oraşul Uricani, în scopul creării unei zone de spațiu verde, promenadă și agrement pentru populaţia oraşului. Amenajarea de zone pentru promenadă, zone pentru activități sportive, trasee de bicicletă, locuri de joacă pentru copii, dotare cu mobilier urban etc. Lacul nu este prins în acest obiectiv deși administrația publică s-a gândit până și la amenajarea unei zone de picnic în incinta fostei mine Valea de Brazi și transformarea unei foste halde de steril într-un loc de agrement. Nu și lacul, deși acesta a afost numit mulți ani ”marea săracilor!”.

”Noi avem un proiect, am aprobat SF-ul în luna decembrie, pentru un aquaparc. Eu pregătesc documentele pentru viitorul exercițiu financiar”, susține acum Buhăescu care vorbește însă despre ideile expuse firmei de consultanță PricewaterhouseCoopers, cea care a fost contractată de Comisia Europeană pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Văii Jiului. Idei care pot fi sau nu ppot fi cuprinse în documentul ce urmează a fi elaborate. Dicuțiile aplicate cu actorii implicați abia acum au început, iar strategia care are în plan central Valea Jiului în contextul restrângerii activității miniere își propune să stabilească principalele direcții de dezvoltare a zonei Văii Jiului în scopul revigorării situației economice și sociale a regiunii. Această revigorare se poate face cu fonduri europene dedicate zonei, dar numai pe proiecte integrate, fie că vorbim despre proiecte de infrastructură, cu tot ceea ce cuprinde aceasta, turism sau găsirea unor activități care să fie dezvoltate în Valea Jiului și să genereze venituri stabile.

Carmen COSMAN – PREDA