Tel Aviv – Petroșani. ”Deschide această carte pentru a vedea ce am gândit… și închide-o pentru a vedea ce gândești”

După 30 de ani, Viorica Edelstein se întoarce din Tel Aviv pentru a tipări o carte cu triplu rol – donație pentru biblioteci, acțiune umanitară pentru copii defavorizați și cultură necesară noilor orizonturi.

 În luna ianuarie, cu ocazia festivităților devenirii doctorului în economie Aurel Vainer, președinte al Federației Comunităților Evreiești din România, de membru onorific –  Doctor Honoris Causa  al Universității Petroșani, o petrosăneancă din Tel Aviv, Viorica Edelstein, economist și finanțist apreciat de peste 30 de ani în Israel, a anunțat doanarea cărții sale ”Destinul – O poveste” – care, atunci, se afla sub tipar la Editura Universitas Petroșani.

Zilele trecute, Biblioteca Universitară, Biblioteca Municipală și bibliotecile celor patru licee din Petroșani, respectiv Colegiul Național Mihai Eminescu, Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida, Colegiul Național de Informatică Carmen Silva și Colegiul Economic Hermes au primit exemplare din volumul publicat de Viorica Edelstein. 

În plus, Viorica Edelstein dorește ca prin acestă carte a să vină în ajutorul  copiilor defavorizați. În acest sens a inițiat o acțiune umanitară pe care a numit-o ”O carte pentru dumneavoastră, o bucurie pentru copii!”, punând la dispoziție un număr însemnat de volume pentru cititori.

Cei ce doresc să achiziționeze volumul ”Destinul – O poveste” contra unei donații în lei, bani ce vor fi folosiți pentru copii, o pot face la CAFFE FLORE, din zona comercială Petroșani Nord (1 Decembrie 1918, bloc 65 parter).

 De ce să citiți această carte? Pentru că este  ”O carte revelatoare, cu mesaj puternic”, scrie jurnalistul Ileana Fițulescu în Prefața volumului.

”Deschizând cartea ”Destinul, O poveste”, scrisă de Viorica Edelstein, mi-am spus că nu-mi mai poate oferi prea multe exceptând, poate, povestea… La finalul lecturii, am exclamat Uau! Deși am ”înghițit” o serie de cărți de specialitate despre soartă și destin, nu m-am declarat un om care a înțeles prea multe în sensul că și ceea ce bănuiam a fi, specialiștii mă afundau mai rău în termeni pretențioși și teorii stufoase pentru care am fost convinsă că îmi trebuie studii de specialitate pentru a le înțelege. Cartea de față este de o simplitate și o acuratețe care te fac să-ți dai cu palma peste frunte și să te cerți – cum de nu m-am gândit la asta!?  Volumul cuprinde o filosofie de viață atât de bine structurată încât ai impresia că ține de științe exacte. Fiecare idee pare a fi o definiție clară care te ajută să înțelegi perfect ce e cu soarta și destinul. Destinul fiind acel plan de viață – fizic și spiritual – cu care te naști, iar pentru a îndeplini acest plan, Creatorul te-a înzestrat cu tot ce ai nevoie și acest tot se află în ADN-ul tău. Soarta reprezintă căile de execuție ale planului, care se bazează pe așa-zisul liber arbitru, dar în condiții date, precum o problemă de matematică. Provocator și inteligent plan al Universului! Talentul extraordinar al unei minți ordonate, sintetice, cea a economistului, finanțistului de profesie, Viorica Edelstein, face ca această scriere să transmită un mesaj clar, aproape dur, dar ușor de asimilat prin felul cum este structurată și completată această carte – cu un studiu de caz revelator.

Cazul prezentat, o poveste de viață – redată ca o conversație între autoare și personajul poveștii – te duce acolo unde trebuie pentru a înțelege exact cum este cu destinul și soarta, cu oamenii care ne traversează viața și rolul lor precis, cu influența locurilor și a  mediului în care alegem să trăim, despre eșec și izbândă planificată, sau ca roadă a alegerii noastre. Conversația este dusă uneori până acolo unde, tu ca cititor, nu realizezi care este personajul, care povestitorul, tocmai pentru a te face să asimilezi esența!

Spuneam că această carte este este revelatoare pe mai multe paliere. În ce mă privește, după ce informațiile lecturii mi s-au decantat, am avut revelația! Și eu sunt un ”analfabet funcțional”, așa cum au arătat testele internaționale PISA despre majoritatea copiilor români – deși citesc, nu înțeleg exact ce citesc și ce au de făcut cu informația. Și cred că nu doar eu și copiii noștri! Este posibil ca jumătate din planetă să fie așa, chiar dacă unii au înghițit biblioteci întregi, viața lor este un eșec pentru că nu știu să-și găsească vocația, harul care să-i facă fericiți, victorioși folosind zestrea genetică cu care ne naștem toți.

În acest sens, cartea de față face diferența! Ne ajută să obținem rezultate remarcabile, cunoscând sau știind unde să găsim răspunsul citind-o, pentru că răspunde la Cine? Ce? Cum? Unde? Pentru ce? De unde? De ce? etc. Și ne mai învață ceva autoarea: firescul și armonia deschide omului orizonturi nebănuite!

Lecturând volumul veți spune la fel – cum de nu m-am gândit?!”- scrie Ileana Firțulescu în Prefața cărții.