CEH a anulat licitația pentru cărbune. Nu avea puterea calorifică cerută

Oficialii Complexului Energetic Hunedoara au anulat licitația pentru achiziționarea de cărbune. Era la un pas de a fi atribuită, spun informațiile noastre, numai că s-a constatat că huila nu ar fi avut puterea calorifică necesară.

Liciația a fost organizată la finele lunii ianuarie și a fost pe bază de invitație la “negociere competitivă”. În total, conform datelor oficiale, au fost trimise 15 invitații, dar s-au prezentat numai 3 ofertanți, dintre care una dintre firme – spun sursele noastre – ar fi avut licență de exploatare pentru lignit, iar aici era vorba despre huilă. Și, în loc de atribuirea licitației, aceasta a fost anulată, după ce s-ar fi constatat că huila nu ar fi avut puterea calorifică cerută.

Acum, oficialii CEH o iau de la capăt și pregătesc o nouă licitație pentru două loturi, fiecare de câte 15.000 de tone.

Cristian Roșu, administratorul special al CEH, a explicat că este nevoie de achiziție de carbune din cauză că Mina Livezeni nu va mai putea da huilă vreo două luni, din cauză că trebuie schimbat abatajul. Astfel, se finalizează stratul 13 și se trece pe noul abataj 4 Nord. Iar până atunci, cărbunele ce nu poate fi livrat de la Livezeni va  trebui completat din sursă externă.

Carmen COSMAN – PREDA