Președintele Sindicatului Muntele, intervenție la Bruxelles în Comisia pentru Mutații Industriale

Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele, le-a vorbit celor din Comisia Europeană, la Comitetul Economic și Social de la Bruxelles, despre Complexul Energetic Hunedoara și despre necesitatea continuării activității la minele Lupeni și Lonea, pentru care CE nu și-a exprimat încă o poziție oficială în scris.

A fost practic o recpaitulare a tuturor întâlnirilor în care s-a discutat despre CEH, spune Darius Cîmpean, dar și o trecere în revistă a situației actuale.

”Am avut o intervenție la Comitetul Economic și Social, la Bruxelles, în Comisia de Mutații Industriale, întâlnire care a avut ca scop o recapitulare a tuturor întâlnirilor care au avut loc în Europa în cadrul aceste comisii. Materialul meu a avut două axe principale: ce s-a întâmplat după întâlnirea de la Petroșani din anul 2018 și care este situația prezentă și viitoare, atât a CEH, făcând apoi o mică extindere și spre Complexul Energetic Oltenia”, a precizat Darius Cîmpean.

Liderul Sindicatului Muntele a reiterat necesitatea prelungirii activității extractive de la minele Lupeni și Lonea, pe baza concluziilor prezentate de studiul efectuat de polonezii de la GIG, institut agreat de CE.

”Am arătat că lucrările regresive nu țineau cont de niciun fel de normă de protecție împotriva autoaprinderii stratelor de cărbune și nu țineau cont de o normă elementară din Raportul 787, că perimetrele miniere pot fi închise după ce rezerva a fost epuizată din exploatare. Le-am arătat că în momentul de față cele două exploatări funcționează cu producție, că sunt de pus la punct unele aspecte formale cu privire la studiul GIG, dar că traiectoria lor din punctul nostru de vedere este clară, așa cum au spus polonezii de anul trecut, între 4 și 6 ani funcționare cu producție. În ceea ce privește prezentul, am adus în atenția Comisiei de Mutații Industriale faptul că nu suntem de acord cu termenele avansate de către Guvern cu privire la oprirea producerii energiei pe bază de cărbune și închiderea implicită a mineritului, am adus și argumente în acest sens. În ce privește CEH am spus că suntem în insolvență, urmează o reorganizare și 2 dintre exploatările miniere sunt mine considerate viabile, care, în momentul de față, dau producție și au o activitate în expansiune, nu este una regresivă, cu toate problemele pe care le avem în ceea ce privește cantitatea de cărbune. De asemenea, le-am adus în atenție faptul că statul român nu are nici capacitatea, nici posibilitatea de a înlocui rapid capacitățile de producere a energiei pe bază de cărbune, atât la Termocentralele din CEH, cât și la cele din Gorj. De asemenea, le-am spus că noi am cerut la Paroșeni un grup pe gaz care să funcționeze în paralel cu cel pe cărbune și că acest lucru, din ceea ce știm noi, se va realiza”, a declarat președintele Sindicatului Muntele.

La întâlnire, potrivit lui Cîmpean, au fost reprezentanți din toate țările UE și au mai avut intervenții țări ca Slovacia, Spania și Grecia.