Guvernul a aprobat declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor de pe amplasamentul Barajului de la Mihăileni

Guvernul a emis hotărârea prin care se aprobă amplasamentul și se declanșează procedurile de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Acumularea Mihăileni pe râul Crișul Alb, județul Hunedoara”. ”Un obiectiv asumat și finalizat”, a precizat deputatul PNL de Hunedoara Vetuța Stănescu.

Actul normativ stabilește  lista care cuprinde toate imobilele proprietate privată supuse exproprierii, situate pe raza comunei Buceș, sat Mihăileni și comuna Crișcior, sat Zdrapți, din județul Hunedoara, precum și sumele individuale aferente despăgubirilor, în cuantum de  219.981 lei.

”Un ultim pas legislativ pentru finalizarea lucrărilor la barajul de la Mihăileni a fost realizat. Este un obiectiv asumat, finanțat și dus la bun sfârșit de guvernele PNL. Guvernul a aprobat amplasamentul și declanșează procedurile de expropriere a tuturor imobilelor care constituie coridorul lucrării de utilitate publică de interes național „Acumularea Mihăileni pe râul Crișul Alb, județul Hunedoara”. Valoarea totală a investiţiei este de 167,88 milioane lei. Lacul de acumulare de la Mihăileni are ca obiectiv principal asigurarea cu apă a municipiului Brad şi a comunelor din aval. Totodată, pe lângă asigurarea necesarului de apă, prin acumularea Mihăileni se va putea produce energie electrică de 1,2 GW/an și se vor atenua viiturile din lunca Crişului Alb, pe sectorul Mihăileni – Vața”, a precizat deputatul PNL Vetuța Sănescu, președinte al PNL Hunedoara.

Reamintim că, în prezența Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, la finele lunii martie a fost inaugurat corpul barajului, iar acum, odată cu adoptarea acestui act normativ, se poate vorbi despre un ultim pas realizat în ceea ce privește finalizarea demersurilor legale pentru acest obiectiv investițional.

Investiția include barajul cu descărcător central, evacuatorul de ape mari, regularizarea râului în aval de acumulare, drumul și sediul de exploatare, devierea drumului DN74 (Brad – Abrud) precum și strămutarea gospodăriilor aflate în cuveta lacului. În perioada 2021-2022, pentru această investiție s-au asigurat alocații de la bugetul de stat în valoare de 35 de milioane de lei.

Potrivit Ministerului Mediului, Acumularea Mihăileni va proteja de inundații 16845 de locuitori, 414 gospodării, 2000 ha teren agricol, 36 km drumuri și 45 km de cale ferată.

Carmen COSMAN – PREDA