„Avem nevoie de huila din Valea Jiului!” – senator PNL Lucica Dina Muntean

Declarație politică depusă în Parlamentul României: ”Sistemul energetic național are nevoie mai mult decât oricând de huila din Valea Jiului. Contextul socio-economic mondial, criza de pe  piața mondială, dublată de războiul din Ucraina ne arată că independența energetică a țării noastre nu trebuie să fie doar un deziderat, ci o realitate.

Noi, dincolo de capacitățile de producere a energiei verzi, avem unitățile miniere din Valea Jiului și Termocentrala Paroșeni, care funcționează cu cărbune din acest bazin carbonifer al țării și corespunde tuturor cerințelor europene de mediu, grație programului de retehnologizare derulat la această capacitate de producție a energiei electrice.

În acest conext geo-politic, Uniunea Europeană permite inclusiv redeschiderea minelor de cărbune pentru a scăpa de dependența gazelor rusești.

Este o șansă imensă, istorică pentru noi!

Guvernul României are, așadar, obligația de a identifica și de a utiliza de urgență toate resursele energetice, iar o componentă extrem de importantă sunt minele de cărbune din Valea Jiului și, implicit, Termocentrala Paroșeni.

Din păcate, lipsa implicării reale a statului român de-a lungul timpului în retehnologizarea industriei extractive face acum ca producția de huilă de la cele patru unități miniere – Lonea, Livezeni, Vulcan, Lupeni – să fie insuficientă pentru ca Termocentrala Paroșeni să poată funcționa la capacitate maximă.

Dar, cu un sprijin aplicat, corect direcționat, Complexul Energetic din județul Hunedoara ar putea să redevină „perla coroanei” energetice din România, costurile fiind minime, comparativ cu beneficiile obținute.

Prețurile de vânzare la energie sunt net superioare celor de producție, dacă ne referim la Complexul Energetic Hunedoara, astfel că această unitate energetică își poate dovedi nu doar rentabilitatea, ci și profitabilitatea, în condițiile în care statul român înțelege că este nevoie de măsuri ferme, care să fie aplicate ACUM pentru VIITOR.

Solicit Guvernului să întreprindă toate demersurile la Bruxelles și să stopeze procesul de oprire a activității extractive la Lupeni și Lonea, aflate pe program de închidere!

În același timp solicit investiții IMEDIATE la toate cele patru unități miniere din Valea Jiului – Livezeni, Lupeni, Vulcan și Lonea – pentru a putea crește productivitatea în deplin acord cu necesitățile actuale!”

Lucica Dina Muntean, senator PNL de Hunedoara