Blestemul Amfiteatrului roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Are șanse mici să mai fie reabilitat, după un proiect mult întârziat al Consiliului Județean Hunedoara!

Amfiteatrul roman din incinta Ulpia Traian Sarmizegetusa are puține șanse să mai fie restaurat, cel puțin cu fonduri europene. Consiliul Județean Hunedoara riscă, și în acest caz, să piardă finanțarea de aproximativ 5 milioane de euro, din cauza neîndeplinirii termenelor de execuție. În acest timp, președintele CJ Hunedoara, laurențiu Nistor, recunoaște că acolo ”proiectul este mult întârziat”, dar susține că se vor încadra în termenul de execuție, respectiv 15 decembrie 2023.

Lucrările de restaurare au fost scoase la licitație în februarie 2022, proiectul având asigurate fonduri europene nerambursabile de aproximativ 5 milioane de euro.

Amfiteatrul antic a fost cercetat sistematic pentru prima dată în anii 1880, iar în anii ’30 a fost scos la lumină complet.

Ruinele vechiului edificiu ar fi trebuit transformate într-un punct de maxim interes al fostei capitale a provinciei romane Dacia, prin restaurarea și reconstrucția acestuia.

Contractul de execuție a fost semnat în data de 21 iulie 2022, la sediul Consiliului Județean Hunedoara și are ca termen final de execuție 15.12.2023, contractul de finanțare fiind semnat încă din 2019”

Numai că, la această dată, când nici măcar 2 luni nu ne mai despart de termenul final, progresul financiar pentru acest proiect este de aproximativ 30%. ADR Vest a inclus obiectivul investițional la categoria proiectelor NEFINALIZATE, pentru care, după termenul limită nu se mai alocă NICIUN LEU! Ba mai mult autoritatea contractantă va trebui să returneze și banii deja cheltuiți conform normelor europene.

Așa at fi trebuit sa arate amfiteatrul

Ulpia Traiana Sarmizegetusa este unul dintre punctele de referință ale turiștilor care vin în județul Hunedoara. Amfiteatrul însă nu poate fi nici măcar zărit. Este îngrădit cu un gard de sârmă, de care este prinsă o plasă densă de culoare verde, astfel că obiectivul istoric, dar și lucrările ce se desfășoară în incintă sunt ținute departe de ochii curioșilor/vizitatorilor.

”Proiectele nefinalizate și nefuncționale beneficiază doar de perioadă de timp suplimentară pentru finalizarea contractelor, iar toate cheltuielile efectuate după 31 decembrie 2023 vor fi suportate din bugetele beneficiarilor”, arată oficialii ADR Vest.

Pentru proiectul ”Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa”, la finele lunii octombrie suma necheltuită din fondurile europene era de 13.071.368,72.

În tot acest timp, într-o declarație dată la finalul ședinței Consiliului Județean, președintele instituției care trebuie să implementeze proiectul, recunoaște că proiectul este depășit cu mult, dar că se va finaliza în termene.

”Am avut niște lucruri care mie nu mi-au plăcut. De exemplu, stâlpii prevăzuți la scena de acolo nu i-au pus zincați, era doar dat cu grund pe ei. Dar nu-i nicio problemă, ei și-au asumat ca până la finalul contractului, în decembrie, să fie gata proiectul”.

Duminică însă lucrările erau departe de ceea ce trebuie să fie!

Carmen COSMAN – PREDA