Brai-Cata s-a întors la containere. Declararea stării de alertă e în curtea Ministerului de Interne

După două zile de pauză în colectarea deșeurilor, timp în care s-au adunat mormane de gunoaie în 61 de unități administrativ – teritoriale ale județului Hunedoara,  operatorul de salubritate din zona Brad, Hațeg, Hunedoara și Deva s-a întors la activitatea de golire a containerelor. Declararea stării de alertă, solicitată de autoritățile publice județene (care aproape 3 ani au stat impasibile deși firma nu-și achitase redevența stabilită prin lege) este acum ”în curtea” Ministerului Afacerilor Interne.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Deșeuri” a anunțat astăzi că Brai-Cata a reluat activitatea de colectare a deșeurilor, după ce vineri operatorul anunța că nu mai are bani pentru această activitate, din cauză că, în urma unei sentințe definitive, i-au fost blocate conturile de către Consiliul Județean Hunedoara pe fondul neachitării redevenței.

”Conform monitorizării din teren, SC BRAI-CATA SRL a reluat activitatea de colectarea a deșeurilor menajere în unele municipii și orașe ale județului Hunedoara. Din informațiile primite, începând de astăzi, 6 decembrie, serviciul de colectare a deșeurilor municipale își va respecta programul normal de lucru, în toate cele 61 de Unități Administrativ Teritoriale, pe raza cărora operează. Cu toate acestea nu vom rămâne în pasivitate și vom face tot ce ne stă în putință ca acest operator de salubritate să-și respecte obligațiile contractuale și să presteze servicii la cel mai înalt standard de calitate, așa cum trebuie să o facă pentru cetățenii plătitori de taxe, care și-au plătit facturile la timp, unii poate în avans și care așteaptă să li se presteze serviciile pentru care au plătit”, a anunțat ADI ”Deșeuri”.

Pe de altă parte, reprezentanții asociației care gestionează sistemul de colectare a deșeurilor iau în calcul în continuare rezilierea contractului cu acest operator, însă vorbim despre o procedură legală extrem de greoaie și, ca atare, de durată.

Între timp se așteaptă și decizia Ministerului Administrației și Internelor la solicitarea Consiliului Județean Hunedoara și ADI ”Deșeuri” privind declararea stării de alertă, ceea ce ar permite aducerea altui operator.

”Tot ce a fost  documentație, în urma ședinței CJSU de duminică am trimis-o la București Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la Raed Arafat, și la ministrul de Interne. Ulterior, a venit și hârtia oficială de la Brai – Cata și am trimis și hârtia respectivă în completare. Acum ministrul va decide dacă mai este sau nu oportun”, a declarat prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, care a fost mediatorul acestor discuții, în calitate de președinte al CJSU Hunedoara.

Carmen COSMAN – PREDA

Buba gunoaielor ascunse aproape 3 ani sub preș le-a explodat în față celor din Consiliul Județean Hunedoara