Ce se întâmplă cu barajul de Mihăileni la 35 de ani de la începerea lucrărilor

Construcția hidrotehnică de la Mihăileni este finalizată, dar lucrarea în totalitatea ei mai are câteva componente care sunt acum blocate. Instanța a dispus sistarea lucrărilor, ca urmare a unor acțiuni deschise de activiștii de mediu. Cei de la Declic reclamă faptul că lucrările au fost făcute fără autorizație. Un aviz există, dat acum 35 de ani, însă președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, spune că este perfect valabil.

Tribunalul și, mai apoi, Curtea de Apel Cluj sunt cele care au dispus suspendarea proceselor verbale de recepție parțială a obiectivului ”Acumulare Mihăileni pe râul Crișul Alb” și pe cele de predare către beneficiarul Administrația Bazinală de Apă Crișuri. Și continuarea lucrărilor este suspendată până la finalizarea acțiunii pe fond care are ca obiect anularea acestor acte administrative.

Pârâții chemați în proces sunt Administrația Națională Apele Române, ABA Crișuri, Inspectoratul de Stat în Construcții și președintele Consiliului Județean Hunedoara.

Activiștii de mediu spun că lucrarea nu are autorizație de construire și, ca atare,s e situează în afara legii.

Pe de altă parte, Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara, spune că lucrurile nu sunt așa cum le prezintă cei de la Declic.

Este o autorizație, din 1987, care a fost dată până la finalizarea construcției. Nu există niciun act normativ prin care această autorizație să nu mai fie valabilă”, a declarat președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, răspunzând întrebărilor Informația.

35 de ani de la începerea lucrărilor!

Lucrările la barajul de la Mihăileni au început în anul 1987, iar în luna martie a acestui an s-a recepționat corpul barajului, în prezența ministrului Mediului, Tánczos Barna

Pe lângă asigurarea necesarului de apă, prin acumularea Mihăileni se va putea produce energie electrică de 1,2 GW/an și se vor atenua în mod semnificativ viiturile din lunca Crişului Alb, pe sectorul Mihăileni – Vața. În cifre vorbind, Acumularea Mihăileni va proteja de inundații: 16845 de locuitori, 414 gospodării, 2000 ha teren agricol, 36 km drumuri și 45 km de cale ferată”, declara la acea vreme ministrul Mediului.

Valoarea totală a investiției este de 167,88 milioane lei și include: barajul cu descărcător central, evacuatorul de ape mari, regularizarea râului în aval de acumulare, drumul și sediul de exploatare, devierea drumului DN74 (Brad – Abrud) precum și strămutarea gospodăriilor aflate în cuveta lacului. Din valoarea totală a investiției, pentru corpul barajului a fost necesar un buget de 55 milioane lei. În perioada 2021-2022, pentru această investiție importantă din județul Hunedoara, s-au asigurat alocații de la bugetul de stat în valoare de 35 de milioane de lei. După recepția finală, Acumularea Mihăileni va intra în patrimoniul Administrației Bazinale de Apă Crișuri, mai explica sursa citată.

Numai că lucrarea în ansamblul ei nu a putut fi finalizată. Cei de la Declic au deschis mai multe acțiuni în instanță, reclamând lipsa autorizației de construire
Concret, pentru punerea în funcțiune a acumulării este necesară finalizarea următoarelor lucrări: deviere DN 74 Brad / Abrud; devierea linilor electrice și execuția liniei de rezervă pentru alimentarea barajului și a evacuatorului de ape mari; lucrări de apărare în zona caselor care rămân în apropierea lacului; drumuri de exploatare mal stâng; construcții și instalații pentru exploatare (sistemul de monitorizare hidro-meteorologic și sistemul de avertizare-alarmare a populației în caz de dezastre); strămutarea gospodăriilor din cuveta lacului.
Specialiștii în domeniu atrag atenția că riscurile sunt imense în cazul în care investiția nu va fi continuată și finalizată, iar autoritățile județene au semnat și un „Memorandum-ul privind situația amenajării hidrotehnice a barajului de la Mihăileni, comuna Buceș, județul Hunedoara”.

Documentul a fost trimis Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, dar și prim-ministrului, Nicolae Ionel Ciucă și ministrului Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode.

Situația este însă în mâna judecătorilor Clujeni. Procesul care vizează anularea actului administrativ se află pe rolul Tribunalului Cluj, cu un prim termen de judecată stabilit pentru data de 1 noiembrie.

Carmen COSMAN – PREDA