Comasare: Casa Studenților din Petroșani ar putea deveni ”punct de lucru” al altei instituții similare. Ce a supărat-o pe ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero

Noua casă de cultură a studenților din Petroșani, clădire situată în zona 0 a municipiului, dar care este abandonată de aproape 20 de ani și reprezintă o pată neagră pentru aspectul comunității, ar putea fi reabilitată cu fonduri europene. Proiectul ar trebui scris și depus de Conducerea Casei de Cultură a Studenților, împreună cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, numai că nu se știe dacă instituția din Petroșani va mai funcționa în forma actuală.

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, a anunțat la sfârșitul acestei săptămâni că există posibilitatea comasării Casei de cultură a Studenților din Petroșani cu alte instituții similare, dar cel mai probabil conducerea nu va fi asigurată aici. Intotero spune că a vizitat inopinat casa studenților din Petroșani și nu i-a găsit pe angajați la lucru. Legea spune că aceste case ale studenților trebuie comasate, iar ministrul PSD al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a precizat că și-ar fi dorit ca administrarea să se asigure de la Petroșani dar…nu se poate în condițiile date.

”La Casa de Cultură a Studenților din Petroșani situația nu este prea plăcută. Noi trebuie să facem acum reorganizare, cu noua legislație, și va trebui să cuplăm unele instituții pentru că nu putem cu 7 oameni să rămână direcție. Mi-aș fi dorit să avem în județ aici, în continuare, o conducere și să putem să cuplăm o altă casă de cultură. Din păcate astăzi nu am prea întâlnit angajații la muncă. În egală măsură nici acum instituția nu are site. Am făcut o hartă interactivă a caselor de cultură ale studenților din România, asociațiilor studențești și am constatat de acum o lună că lipsea Petroșaniul. Am vorbit cu dna director, mi-a spus că sunt în discuții cu o firmă. Am întrebat-o dacă măcar au pagina de Facebook, mi-a spus că da, dar ultima postare a fost în martie luna aceasta în condițiile în care eu știu două acțiuni pe care le-am făcut cumva împreună (…) În momentul în care se face o reorganizare, trebuie cuplate două-trei instituții, ca să ajungi la numărul cât prevede acea lege pentru a avea un post de director. Eu mi-aș fi dorit foarte mult ca să rămână la Petroșani, nu știu dacă o să mai fie posibil în situația dată”, a declarat Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

La Petroșani sunt 7 angajați, iar doi sau trei erau plecați în concediu. Ceilalți lipseau din diverse motive, a precizat Intotero.

Casa de cultură cu ferigi de interior

Pe de altă parte, ministrul a vorbit despre situația existentă la noua casă de cultură a studenților, aflată în construcție de la începutul anilor 90. Clădirea este într-o avansată stare de degradare și în interiorul ei au crescut ferigi, după cum s-a exprimat demnitarul. Este declarată ”în conservare”, adică altfel spus este închisă și abandonată. În ultimul timp s-au montat doar niște gratii la geamuri, pentru a împiedica accesul înăuntrul imobilului și cam atât. Ar fi trebuit să fie una dintre cele mai moderne clădiri de profil din România, cu o sală de spectacole cu 485 de locuri, 12 garsoniere pentru invitaţi, un restaurant, o discotecă, săli de repetiţie pentru formaţiile artistice, dar şi alte anexe.

În 2007, Autoritatea Naţională pentru Tineret a tăiat orice finanţare, constructorii au plecat, iar clădirea s-a degradat constant. Primăria Municipiului Petroșani și-a manifestat intenția de a o prelua în administrare și astfel lucrările să poată fi continuate în vederea transformării ei într-un centru de servicii sociale. Și Universitatea Petroșani este dispusă să o preia. Dar până acum nu s-a materializat un eventual transfer. Ministrul Natalia Intotero spune că sunt fonduri europene cu care lucrările ar putea fi continuate, iar imobilul să ajungă la standardele normale. Proiectul ar trebui scris de conducerea Casei de Cultură a Studenților împreună cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Carmen COSMAN – PREDA