Condamnat într-un dosar de fraudare a unor contracte de achiziţie aparatură medicală, adus de firma lui Vochițoiu să ne învețe cum să accesăm fonduri pentru echipamente medicale!

Un personaj condamnat penal pentru fraude de natură financiară este specialistul adus de Euro Jobs Petroșani să îi învețe pe reprezentanții primăriilor și pe cei ai spitalelor cum pot să obțină finanțare pentru echipamente medicale. Euro Jobs este firma fostului senator Haralambie Vochițoiu prin care ar fi fost comise mai multe nereguli financiare cercetate acum de DNA.

Webinar-ul a fost organziat de Euro Jobs Petroșani, conform anunțului publicat în facsimil, la data de 3 august a.c., iar ”invitatul special” a fost Daniel Bădic, CEO Medical Finance.

Problema este că invitatul chemat să le vorbească direct participanților la webinar, recte Daniel Bădic, a fost condamnat penal în urmă cu doar 3 ani într-un dosar instrumentat de DNA în legătură cu fraudarea unor contracte de achiziţie aparatură medicală pentru Maternitatea Spitalului Judeţean Buzău  (amanunte AICI).

Prin decizia penală nr. 176/2019 din 28 iunie 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul MOCANU VICTOR, la data faptei președinte al Consiliului Județean Buzău, la o pedeapsă de 3 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 ani și 6 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, în formă calificată și în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul LUNGU CONSTANTIN, la data faptelor director executiv al Direcției pentru Administrarea Patrimoniului și Investiții, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, în formă calificată și în formă continuată și fals intelectual în legătură cu infracțiunile de corupție, în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul BĂDIC DANIEL MIHAIL, la data faptei administrator al unei societăți comerciale cu capital privat, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, în formă calificată.
Condamnă pe inculpata HUSEA EUGENIA, la data faptei reprezentant comercial al unei societăți cu capital privat, la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 6 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, în formă calificată.
Admite acțiunea civilă formulată de Consiliul Județean Buzău și obligă în solidar pe inculpații Mocanu Victor, Lungu Constantin, Bădic Daniel Mihail și Husea Eugenia, iar pe inculpații Bădic Daniel Mihail și Husea Eugenia în solidar și cu partea responsabilă civilmente SC M. F.P. SRL, la plata sumei de 565.445,05 lei.
Obligă inculpații la plata sumei de câte 1.500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat”, se arată într-un comunicat al procurorilo
r anticorupție din anul 2019.

Victor Mocanu este fost senator PSD şi fost preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău și în relație cu acesta s-au făcut afacerile care au dus la condamnarea pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție. Prin aceeași sentință, instanţa a menţinut şi obligaţia ca Victor Mocanu să plătească în solidar cu ceilalţi inculpaţi şi SC Medical Finance Projects SRL suma de 565.445 lei către Consiliul Judeţean Buzău. Și așa ajungem la firma reprezentantă de ”invitatul special” al lui Haralambie Vochițoiu de la webinarul care ne învăța cum să accesăm fonduri pentru echipamente medicale!

Pe de altă parte, firele colaborării care leagă cele două societăți duc tot la DNA. Euro Jobs este, la rândul său, parte a unui dosar instrumentat de procurorii anticorupție, care îl vizează tocmai pe Haralambie Vochițoiu. Fostul senator a condus direct societatea până după alegerile din 2012, când, prin redistribuire, a ajuns în Parlament. Firmele coordonate de Haralambie Vochiţoiu au derulat proiecte cu fonduri europene, atât ca solicitanţi cât şi ca parteneri în valoare de câteva milioane de euro.

Cercetarea datează de mai mulți ani, dar în toamna anului trecut DNA a reluat ancheta, schimbând totodată încadrarea juridică a faptelor. De asemenea, a extins verificările asupra mai multor persoane, sub suspiciunea comiterii infracțiunilor prevăzute de art 18 al. 1 din legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, respectiv ”Infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de corupţie”.

Între timp, în înscrisurile oficiale, Haralambie Vochițoiu s-a retras din firmele pe care le conducea. Încearcă să acrediteze ideea că este doar ”consultant” sau chiar ”consultant pro – bono”.

Carmen COSMAN – PREDA