Consiliul Județean a găsit cheia mișcării lucrurilor cu ”extra-rapiditate”. Pentru prieteni!

După o vacanță relaxantă în Dubai, un om de afaceri din Deva și-a dat seama ce îi lipsește la acest moment Consiliului Județean Hunedoara: o documentație tehnico – economică, faza SF (studiu de fezabilitate), ”în perspectiva depunerii unei cereri de finanțare în cadrul programului Ministerului Energiei, prin Fondul de Modernizare, programul cheie 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea energiei, Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din sursă regenerabilă pentru autoconsum”,

Ca atare, prin societatea pe care o deține, înființată din 2010, omul de afaceri se așează gospodărește, elaborează o ofertă, o trimite oficialilor Consiliului Județean, care exclamă Evrika! Era exact ce le lipsea. Altfel de ce în doar 2 zile de la primirea/ înregistrarea ofertei apărea și un referat de necesitate, și un referat de aprobare și o (nouă) ședință extraordinară de Consiliu Județean, organizată la doar 2 zile de la precedenta ședință extraordinară.

Așadar, să luăm lucrurile pe îndelete. Emanuel Ioan Clej elaborează și trimite către Consiliul Județean, în data de 9 decembrie (după cum se menționează în document) o ”Intenție de colaborare”, practic o ofertă de servicii a SC Rom Quality Cert SRL. Atenție, nu punem niciun moment la îndoială experiența societății de consultanță, care își expune pe larg competențele și avantajele în cadrul respectivei ”intenții de colaborare”, valorizată de Clej la suma de 270.000 de lei, plus TVA. În data de 12 decembrie, după week-end, documentul ajunge la CJ Hunedoara, primește număr de înregistrare și apoi ajunge în mapa de lucru a administratorului public al Consiliului Județean Hunedoara, Costel Avram. Avram își dă ”viza” și îl trimite mai departe pe linie instituțională.

(De precizat că suma este la limita achiziției directe stabilite de legislația în domeniu!)

O zi mai târziu, în data de 13 decembrie 2022, Biroul mediu și energii regenerabile din cadrul CJH întocmește un ”Referat privind necesitatea cuprinderii în bugetul local a sumei necesare achizitiei serviciilor privind întocmirea documentației tehnice pentru realizarea de investitii în domeniul eficientei energetice, resurselor regenerabile de energie destinate autorităţilor publice locale”.

Cum – necum, calculele cad fix pe suma propusă în oferta Rom Quality Cert. ”În acest sens este necesară alocarea sumei de 270.000 lei + TVA pentru întocmirea documentației tehnico- economice menționate”, se arată în referatul care primește și avizul președintelui CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, în calitate de ordonator de credite.

Și, ca lucrurile să se miște până la capăt, după încă o zi, adică miercuri, 14 decembrie 2022, este organizată o (nouă) ședință extraordinară de Consiliu Județean, iar pe ordinea de zi se regăsește și alocarea sumelor necesare pentru studiul de fezabilitate respectiv.

Deocamdată nu vorbim despre atribuirea contractului către Rom Quality Cert, administrată de Emanuel Clej, ci doar despre alocarea unei sume pentru studiul în sine.

Ca lucrurile au stat așa cum le-am prezentat noi sau invers, adică solicitarea să fi venit, chiar și pe ”fir scurt”, de la Consiliul Județean Hunedoara putem doar să narăm, că informații certe nu sunt. Întrebarea care rămâne este de ce toate acestea nu s-au petrecut ”la vedere”, pe portalul oficial de licitații – SICAP, unde există de altfel și categoria de ”achiziții directe”. Măcar scăpau de o serie de suspiciuni.

Cât privește Rom Quality Cert SRL Deva, firma îl are ca asociat unic și administrator pe Emanuel Ioan Clej, un vajnic apărător al valorilor social – democrate, conform postărilor din social media. Cum ar veni, pe aceeași lungime de undă cu șefii Consiliului Județean Hunedoara.

Carmen COSMAN – PREDA