Contra minerilor. Senatorii AUR și Diana Șoșoacă au votat împotriva acordării ajutorului de stat către Complexul Energetic Valea Jiului!

Senatorii AUR au votat împotriva proiectului de lege care prevede acordarea unui ajutor de stat către Complexul Energetic Valea Jiului în vederea închiderii și punerii în siguranță a zăcămintelor de huilă de la cele patru unități extractive care intră în componența noii companii energetice. Proiectul de lege a trecut, având voturile majoritare ale PSD, PNL, USR și UDMR. În timpul dezbaterilor parlamentare, senatorul PSD Cristian Resmeriță a taxat dublul limbaj al celor de la AUR.

CEVJ s-a înființat pe scheletul Complexului Energetic Hunedoara societate aflată în insolvență încă din anul 2019. La începutul acestei luni, pentru buna funcționare a noii companii energetice, Guvernul României a adoptat trei hotărâri de guvern inițiate de Ministerul Energiei, care deschid o nouă etapă pentru Valea Jiului, privind acordarea unii sprijin financiar în valoare de 70.502.000 lei pentru noua companie, Complexul Energetic Valea Jiului. Banii sunt necesari pentru acoperirea unor cheltuieli de operare a unor active funcționale din domeniul public și domeniul privat al statului și pentru punerea în siguranță a extracției de huilă din cadrul exploatărilor miniere Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan.

Pentru a-și produce efectele juridice în deplină concordanță cu legislația în domeniu, ordonanțele de urgență trebuie trecute prin votul Parlamentului.

Ieri, în Senat a fost dezbătut proiectul de Lege nr 559/ 2023, pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.79/2023 privind acordarea unui ajutor de stat Complexului Energetic ”Valea Jiului” – S.A. pentru închiderea şi punerea în siguranţă a extracţiei de huilă din cadrul exploatărilor miniere Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, bani absolut necesari pentru continuarea activității în Valea Jiului.

La ședință au fost prezenți 93 de senatori, iar 82 dintre ei au votat PENTRU. Împotrivă au votat 6 senatori AUR și 2 neafiliați, printre care și Diana Iovanovici – Șoșoacă, care nu cu mult timp în urmă aproape ”lăcrima” de mila minerilor din Valea Jiului și a energeticienilor de la Mintia.

A taxat duplicitatea AUR!

 

 

 

 

 

 

 

 

Senatorul PSD de Hunedoara Cristian Resmeriță a taxat dublul limbaj al celor de la AUR și al senatoarei Diana Șoșoacă.

Această ordonanță salvează Valea Jiului. Diana, această ordonanță salvează Valea Jiului și știi foarte bine că eu sunt de acolo, deci nu vorbesc din filme, cum vorbesc alții. Actuala guvernare PSD – PNL a făcut un lucru foarte bun și ne-a salvat de la închidere. (…) Doamna Evdochia (Aelenei – AUR, n.r.), colega mea… Mă miră atitudinea pe care a avut-o și dânsa și grupul AUR. Acum un an am făcut un amendament la legea decarbonării care prevedea ca Termocentrala Paroșeni să nu fie închisă. Cei de la AUR au votat decisiv împotriva acestui amendament pe care eu personal l-am făcut. Asta în condițiile în care, cu o lună de zile înainte, cei de la AUR făceau miting la Mintia că se închide Mintia. Dragii mei, vedeți că politica nu-i pentru toată lumea și să știți că mulți ajung aici, dar nu toți rezistă”, a spus senatorul Cristian Resmeriță în intervenția sa în plenul Senatului.

Carmen COSMAN – PREDA