Cum justifică Apa Serv majorarea tarifelor la apă și canalizare cu peste 20 de procente

Tarifele la apă potabilă practicate de Apa Serv Valea Jiului au crescut din această lună cu 22%, în timp ce prețurile la canalizare s-au majorat cu 26 de procente. Astfel, un metru cub de apă costă de la 1 iulie 6,93 de lei, în timp ce tariful la canalizare este de 4,60 de lei. Tarifele au fost aprobate de ANRSC, la solicitarea Apa Serv Valea Jiului SA.

O creștere programată, prevăzută în planul de tarifare, parte componentă a contractului de finanțare europeană ce vizează modernizarea rețelelor de apă și canalizare, spun reprezentanții Apa Serv.

Numai că nu puțini sunt cei care privesc cu scepticism chiar și utilitatea sau modul de implementare al acestui proiect, în condițiile în care întreruperile de apă sunt parcă tot mai dese și de multe ori apa vine tulbure la robinet.

În plus, prețurile s-au actualizat și cu rata inflației, pe lângă creșterea prevăzută în strategia de tarifare aprobată în ADI Apă.

”Era obligativitate să aplicăm și rata inflației, pe care am aplicat-o la data de 1 ianuarie, care era la vremea respectivă 12,76%. Noi oricum în condițiile date – când energia electrică cumpărată anul trecut a fost majorată cu 80%, gazul 530%, combustibilul mai mult de 33%, clorul, care este un material indispensabil, 82%, materialele 33% – nu știm dacă o să ne acoperim până la sfârșitul anului cheltuielile. În documentația trimisă la ANRSC era componentă obligatorie și rata inflației”, a declarat Cristian Ionică, directorul Apa Serv Valea Jiului SA.

Cel mai mult este afectată de aceste majorări, care se suprapun peste alte creșteri de tarife, populația vulnerabilă, oamenii cu venituri mici. Și dacă la energie s-a găsit o formulă de compensare, chiar dacă și pe o perioadă determinată de timp, pentru apă directorul societății nu știe dacă este posibilă o subvenționare.

”Noi în fiecare an știm că am avut această majorare care se va aplica pentru consumul din luna iulie, pe factura din august. În momentul de față nu vă pot răspunde la întrebarea aceasta (n.r. posibilitatea de subvenționare). Până la urmă noi suntem o societate comercială, care nu primește bani de nicăieri”, a mai spus directorul Apa Serv valea Jiului SA.

Carmen COSMAN – PREDA