Cum s-a transformat la ceas de seară Laurențiu Nistor în Alexandru Ioan Cuza. A ”descălecat” în hainele de grădinar la Spitalul Județean de Urgență Deva!

După ce a acordat stimulente financiare cu larghețe pentru conducerea Spitalului Județean de Urgență Deva, instituție medicală subordonată Consiliului Județean Hunedoara, președintele administrației publice județene, Laurențiu Nistor, a îmbrăcat hainele de grădinar și a recreat povestirea istorică ”Alexandru Ioan Cuza și ocaua mică”.

Motivat, spune el, de sesizarea primită sâmbătă seara conform căreia un pacient în vârstă așteaptă de mai bine de o oră și jumătate la ușa Urgențelor fără să fie băgat în seamă de cineva, președintele Laurențiu Nistor a plecat îmbrăcat cu ce avea pe el la acel moment, când susține că lucra în grădină, și s-a dat drept pacient. Se întâmpla pe la ora 21.30. După 45 de minute în care putea să își dea liniștit ultima suflare pe scaunul pe care se așezase, Nistor și-a dezvăluit identitatea și a început o ședință ad-hoc cu personalul medical pe tema lipsei de empatie față de pacient și a modului în care li se vorbește oamenilor.

Mai țineți oare minte cum făcea Alexandru Ioan Cuza în povestirile istorice? Domnitorul care se îmbrăca în zdrențe peste hainele de domnitor și își dezvăluia identitatea doar în momentul în care era înșelat. Fix așa a procedat și Nistor când a realizat că, fără funcția înaltă din administrația județeană, trebuie să suporte același tratament ca orice muritor de rând! VEZI postarea AICI.

Un demers  lăudabil dealtfel, dacă nu ar fi în ecuație și o serie de întrebări. Vorbim despre o problemă veche și extrem de des reclamată, și nu doar în ceea ce privește spitalul județean din Deva. O problemă dezbătută aprins inclusiv în plenul Consiliului Județean Hunedoara, instituție prezidată de Laurențiu Nistor, care, la propunerea aceluiași Laurențiu Nistor, transformat la ceas de seară în Cuza de ocazie, a aprobat acordarea de stimulente financiare cu nemiluita pentru conducerea SJU Deva, adică exact conducerea trasă acum public de urechi (vezi Hotărârile din ianuarie 2021 și decembrie 2021 privind acordarea de stimulente financiare în limita a două salarii minime brute pe țară pentru manager, directorul medical, directorul financiar – contabil și directorul îngrijiri medicale pentru anii 2021 și 2022).

De fapt, chiar și Laurențiu Nistor recunoaște, în postarea publicată pe o rețea de socializare că: ” În ultimele luni, am primit numeroase sesizări în legătură cu modul în care sunt primiți și tratați pacienții care ajung la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență din Deva”.

Ei, acum Nistor anunță că s-a umplut paharul și a decis să ia măsuri: ”Spitalul Județean are o echipă managerială răspunzătoare pentru ce se întâmplă în toate secțiile, iar Urgența este poarta de intrare. Trebuie luate măsuri disciplinare legale împotriva celor care continuă să aibă atitudine nepotrivită față de pacienți. Medicina și asistența medicală sunt profesii grele, pentru care este nevoie de multă dăruire, de empatie și, sigur că da, de pricepere. Vreau ca în cel mai scurt timp, echipa din UPU să fie dată exemplu pozitiv. Investim milioane de euro în acest spital, în secții noi, în modernizări și dotări medicale. Este momentul ca întreg personalul să înțeleagă că atitudinea față de pacienți trebuie să se schimbe!”.

Interesant este de urmărit  dacă vor urma cu adevărat și măsurile despre care vorbește președintele PSD Hunedoara pentru cele descoperite și filmate cu o cameră ascunsă, din câte se înțelege din filmul postat pe pagina președintelui CJ Hunedoara, mai ales că instituția medicală este condusă de o echipă agreată de șefii PSD ai administrației publice județene, echipă din care face parte și soția vicepreședintelui Consiliului Județean Hunedoara, Ion Bădin.

Altfel rămâne doar un demers demagogic, de imagine!

P.S. Sau, altfel spus, oare cu ce a ”călcat strâmb” managerul SJU Deva, Emil Mariș Stoica?

Carmen COSMAN – PREDA