Curtea Supremă a admis recursul în casație în dosarul lui Cornel Resmeriță înaintat de DNA!

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis în principiu recursul în casație formulat de procurorii anticorupție în dosarul fostului primar al Lupeniului, Cornel Resmeriță. Curtea Supremă a stabilit termen de judecată pentru data de 6 decembrie.

Curtea de Apel Albă Iulia a dispus, în luna iulie, încetarea procesului penal în care Cornel Resmeriță era judecat pentru fapte de corupție, dar dosarul a ajuns la ÎCCJ, după ce procurorii DNA au formulat recurs în casație.

Admite, în principiu, cererea de recurs în casaţie formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia împotriva deciziei penale nr. 621 din data de 28 iulie 2022, pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia – Secţia penală. Trimite cauza Completului 10, în compunere de 3 judecători. Acordă termen la data de 06 decembrie 2022, cu citarea intimaţilor inculpaţi Condoiu Cristofor Alin şi Resmeriţă Costel, a intimatelor părţi civile Unitatea Administrativ Teritorială a Municipiului Lupeni şi Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri – Direcţia Generală a Turismului, precum şi a intimatei părţi responsabile civilmente SC Termogaz Company SA Haţeg prin administrator judiciar Heral Consult Ipurl Orăştie şi asigurarea apărării pentru intimaţii inculpaţi. Definitivă”, este sentința judectăorilor de la Curtea Supremă de Justiție

De precizat însă că, deși până acum a scăpat de răspunderea penală prin sentința pronunțată de Curtea de Apel, Cornel Resmeriță, împreună cu fostul său subaltern Alin Condoiu, sunt obligați să plătească în solidar părții civile Ministerul Economiei Energiei și Mediului de Afaceri despăgubiri civile în cuantum de 3.364.144,86 lei. Instanța a mai dispus menținerea sechestrului asigurător instituită prin ordonanța nr. 50/P/2014 din data de 17.02.2015 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea celor doi până la concurența sumei de 3.364.144,86 lei.

De asemenea, cei doi au mai fost obligați, împreună cu Primăria Lupeni, să plătească statului, cheltuieli judiciare în fața primei instanțe, în sumă de câte 6.000 de lei fiecare.

Fostul primar al Lupeniului a fost trimis în judecată într-un dosar disjuns din celebrul ”Gala Bute”, în care a fost condamnată Elena Udrea pentru fapte care s-au petrecut acum aproape 11 ani.

La data de 11 noiembrie 2011, inculpatul Resmeriță Cornel, în calitate de primar al municipiul Lupeni, la instigarea inculpatului Gărdean Miron Dorel, a atribuit societăţii Termogaz Company un contract în valoare de 10.896.359,11 lei, finanţat cu fonduri ale Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, având ca obiect actualizarea proiectului tehnic şi executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Staţiunii turistice Straja. Acest contract a fost atribuit de inculpații Cornel Resmeriţă și Condoiu Cristofor – Alin cu încălcarea atribuțiilor de serviciu care le reveneau conform dispoziţiilor O.U.G. nr. 34/2006 privind achiziţiile publice, prin alegerea procedurii de negociere fără publicarea unui anunţ de participare și prin omisiunea de a estima valoarea contractului, fapt ce a dus la supraevaluarea prețului cu suma de 3.364.144,86 lei, sumă ce reprezintă atât un prejudiciu adus bugetului primăriei Lupeni, cât și un folos necuvenit obținut de SC Termogaz Company SA”, se arată în rechizitoiul întocmit de procurorii anticorupţie.

Mai mult, spuneau anchetatorii, deși cei doi cunoșteau din proiectul tehnic, întocmit anterior de o firmă specializată, că alimentarea cu energie electrică a stațiunii se poate realiza cu o sumă mai mică, aceștia au acceptat prețul propus de Termogaz Company fără a-l supune unei cenzuri reale, după cum a reieşit din cercetări. Cea mai mare parte a preţului, respectiv 8.100.000 lei, a fost achitată la data de 21 decembrie 2011, folosind fonduri alocate în regim de urgenţă de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului. 

Carmen COSMAN – PREDA